2024. április 27., szombat

Négyezer eutanázia két év alatt!

Bűnvádi eljárást követelnek a nagybecskereki állatvédők

Nem egész két év alatt (2011. 12. 23-ától 2013. 10. 1-ig) a nagybecskereki kutyamenhelyen 4026 kutyát altattak el, (állítólagos) betegség vagy túlzott agresszivitás miatt – közölte a Link plus állatvédő egyesület. Összehasonlításként: 2012-ben Belgrádban 17 kutyát altattak el, a nagybecskereki menhelyen ugyanebben az időszakban 2200 állat lett az eutanázia áldozata.

Az állatvédők szerint a megindokolás azért is elfogadhatatlan, mert a helybeli Köztisztasági Vállalat irányítása alatt álló kutyamenhely jelentéséből nem látni, hogy milyen betegségek miatt ölték meg a kutyákat, de azt sem tudni, hogy az állatok számára szerveztek-e átnevelési programot. Az állatvédők emiatt feljelentést tettek az állat-egészségügyi felügyelőségen és az ügyészségen. A vétkesek megbüntetését és a (nagyméretű) eutanázia gyakorlatának azonnali leállítását követelik.

Az állatvédők szerint a nagybecskereki menhely jelentése már azért is gyanús, mivel az említett időszakban 771 kutya pusztult el betegségek miatt, amiből arra lehet következtetni, hogy nem részesültek kellő állatorvosi ellátásban. Az állatvédők szerint a nagybecskereki menhely számára az sem dicséretes, hogy az elmúlt két év alatt csak 370 kutya talált gazdára, ami a kutyapopulációnak alig hat százaléka.

A kutyamenhely illetékesei egyelőre nem reagáltak az őket ért vádakra.