2024. április 27., szombat

Megalakítják a koszovói hadsereget

A koszovói kormány elfogadta a koszovói fegyveres erők megalakításáról szóló javaslatot, jelentette be kedden Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter. Mint azt a Twitter-profilján megjegyezte, ezzel a lépéssel megnyílik Koszovó NATO-ba történő integrációjának lehetősége.

– Koszovó biztonságos országgá vált – írta a külügyminiszter.

A pristinai sajtó ezzel egyidejűleg arról írt, hogy a kormányülésen döntés született arról, hogy a biztonsági erők minisztériumát átnevezik védelmi minisztériummá. Hashim Thaçi koszovói kormányfő szerint a koszovói hadsereg feladatai közé tartozik majd a többi között Koszovó területi szuverenitásának megvédése, kötelékét pedig 5 ezert sorkatona és 3 ezer tartalékos katona alkotja majd. A kormányfő szerint a koszovói hadsereg megalakítása az egész térség érdekeit szolgálja.

– Koszovó eltökélt, hogy partner legyen a béke és a biztonság, valamint a regionális stabilitás megteremtésében, és ezért gyökeres módosításokat hajtott végre. A döntés az állam és polgárai érdekében történt, nemzeti, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül – mondta Thaçi.

Ivica Dačić szerb kormányfő kijelentette, a koszovói hadsereg megalakítása nem része a brüsszeli megállapodásnak.

– Mivel már korábban bejelentették a koszovói fegyveres erők megalakítását, Szerbia a NATO-tól és a KFOR-tól biztosítékot kért arra vonatkozóan, hogy ha valamikor is megalakul ez a hadsereg, az a KFOR jóváhagyása nélkül nem léphet be Észak-Koszovóba – nyilatkozta Dačić.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a NATO és a KFOR szükség esetén a gyakorlatban is alkalmazza azt, amit megígért.