2024. április 27., szombat

Összecsapások a Krímben

Nemzetközi körözést adtak ki Janukovics és volt belügyminisztere ellen

Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszter Valentin Nalivajcsenkóval, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnökével együtt utasította a krími rendőrséget, hogy a rendfenntartó szervezetek tagjai ne provokáljanak semmiféle konfliktust, különösképpen fegyveres összecsapást a helyi lakossággal. Avakov kijevi sajtótájékoztatóján hozzáfűzte, hogy ez nem „a hatóságok gyengeségének” jele, hanem az egyetlen módja annak, hogy békés úton rendeződjön a helyzet a Krím félszigeten.

Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke eközben biztosította a Krím félszigeten élőket – akiknek jelentős része orosz ajkú –, hogy jogaik nem csorbulnak. Kérte, hogy ne higyjenek azoknak a mendemondáknak, amelyek szerint ukrán nacionalista, „banderista” alakulatok tartanak a dél-ukrajnai területre „verni, ölni, pusztítani”. „Ez teljes képtelenség, ostobaság, hazugság, aminek az a célja, hogy összeveszítsen bennünket” – hangsúlyozta a politikus.

A harckészültség azonnali, rendkívüli ellenőrzését rendelte el Vlagyimir Putyin államfő két oroszországi katonai körzetben – közölte szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A tárcavezető szavai szerint az elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is, arra adott utasítást, hogy az Ukrajnával is határos Nyugati Katonai Körzetben, a Közép-Oroszországi Katonai Körzetben és a légvédelmi erőknél hajtsanak végre ellenőrzést március 3-áig bezárólag. Ennek keretében számos egységet szárazföldi és tengeri hadgyakorlatra vezényeltek.

Tavaly hasonlóan váratlan ellenőrzésre, valamint hadgyakorlatra többször is sor került Oroszországban.

Cáfolta szerdán késő délután az orosz védelmi miniszter, hogy a Vlagyimir Putyin elnök által szerdán két oroszországi katonai körzetben elrendelt rendkívüli harckészültségi ellenőrzésnek bármi köze lenne az ukrajnai helyzethez. Sojgu ugyanakkor közölte, hogy intézkedéseket foganatosítanak az orosz fekete-tengeri hadiflotta Krím félszigeten található létesítményeinek védelmére.

Közben a krími eseményekbe történő közvetlen beavatkozással vádolta meg Oroszországot tegnap Ukrajna három egykori államfője. A nap folyamán olyan videofelvételek kerültek fel az internetre, amelyek tanúsága szerint a Krím félszigeti Jaltában szabadon mozognak felfegyverzett orosz katonákat szállító, orosz rendszámú teherautók. Ukrajna három egykori államfője, Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma és Viktor Juscsenko közös közleményt adott ki, amelyben elítélik, és Ukrajna alkotmányos rendjének, valamint az ország területi egysége megsértésének minősítik azt az orosz parlamentben felvetetett javaslatot, hogy írjanak ki népszavazást a Krím Oroszországhoz csatlakozásáról.

Nemzetközi körözést adtak ki Viktor Janukovics eltávolított ukrán elnök és volt belügyminisztere, Vitalij Zaharcsenko ellen – közölte szerdán  Oleh Mahnyijkij főügyész. A tisztségviselő tájékoztatása szerint Janukovicsot és Zaharcsenkót tömeggyilkossággal gyanúsítják. Hozzáfűzte, a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) utasítást kapott, hogy „operatív nyomozati intézkedéseket hajtson végre az említett személyek tartózkodási helyének felderítésére, továbbá bíróság elé állítására”.

Azért nem próbálták meg őrizetbe venni a hatóságok Viktor Janukovics eltávolított elnököt a Krím félszigeten, mert attól tartottak, hogy fegyveres konfliktus robban ki emiatt a dél-ukrajnai területen – közölte Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszter szerdán Kijevben tartott sajtótájékoztatóján.

„Úgy gondolom, hogy semmilyen katonai szembenállást, illetve konfliktust nem szabad megengednünk a térségben”– jelentette ki. Elmondta, hogy amikor Valentin Nalivajcsenkóval, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetőjével együtt Szevasztopolba érkeztek, úgy ítélték meg a helyzetet, hogy a Janukovics utáni hajsza erőszakos konfliktust provokálna, ürügyül szolgálhatna „egy külföldi állam fegyveres erőinek” beavatkozásához. Avakov nyilvánvalóan Oroszországra célzott, amelynek fekete-tengeri flottája Szevasztopolban állomásozik.

„Arra a döntésre jutottunk, hogy számunkra a Krím sorsa, nyugalma fontosabb, mint Janukovics” – tette hozzá a belügyi tárca vezetője.