2024. május 11., szombat

Cserélik a járólapokat

Az adai strandfürdőben a nyárra újabb csúszdákat állítanak fel a két kisebb medencénél

Az Adica üdültetési közvállalat által üzemeltetett adai strandfürdőben a héten megkezdték az olimpiai medence és a lelátó közötti 50 méteres szakaszon az elöregedett betonlapok cseréjét, amit várhatóan áprilisig befejeznek. Juhász Tibor igazgató elmondta: a többi régi betonelem cseréjét újabb két szakaszban bonyolítják le 2015-ben és 2016-ban. A felújítás mellett újítások is várhatók a strandfürdőben, ahol a nyárra dupla kamikaze csúszdát állítanak fel a közepes medencénél, illetve kisebb spirál alakú csúszdát a gyerekmedencénél.

– A héten belekezdtünk az olimpiai medence és a lelátó közötti, 50 méter hosszú szakaszon a betonlapok cseréjébe, amelynek első fázisát végezzük el az idén – magyarázta Juhász Tibor. – Az idő vasfoga és az agresszív környezet megtette a magáét, ezért úgy mértük fel a közvállalatban, elérkezett annak az ideje, hogy ezeket a betonelemeket lecseréljük. Az említett szakaszon modernebb technológia alkalmazásával új betonfelületet fogunk kialakítani, amely kültéri lapokkal lesz beborítva. Azt tudni kell, hogy 1981-ben, amikor kiépítették az olimpiai medencét, akkor a medence és a lelátó közötti részen a kész betonelemeket emelődaruval tették a helyükre. Idővel a klórpára kikezdte a betonelemeket, amelyek alatt egy akna található a medence vízellátását biztosító csőrendszerrel, vagyis ezek alatt nincs töltés vagy más támasz. A fürdőzők biztonsága érdekében a korábbi években fagerendákkal alátámogatták a járólapokat. Avégett azonban, hogy elkerüljük évről évre a fagerendák, vagyis a támaszok cseréjét, úgy döntöttünk, inkább lecseréljük az elöregedett betonelemeket. Természetesen, ha ez megtörténik, akkor elbontjuk és eltávolítjuk az aknából a gerendákat. Az idén 50 méter hosszan épül meg az olimpiai medence mellett az új betonfelületet. A felújítási munkálatok értéke 2 millió dinár, amelyet közösen finanszíroz Ada község önkormányzata és az Adica üdültetési közvállalat. 2015-ben tervezzük a felújítási munkálatok második fázisát, amely az olimpiai medence két végén lévő betonlapok cseréjét foglalja magába, 25-25 méter hosszúságban. 2016-ban kerül sor majd az utolsó, 50 méteres szakasz betonlapjainak a cseréjére. Minden egyes szakasz 2-2 millió dinárba kerül, így a teljes beruházás értéke 6 millió dinár lesz – közölte az Adica igazgatója.

Az adai strandfürdőben az elmúlt évben 62 méteres körcsúszdát szereltek fel a középső medencénél, valamint egy kisebb csúszdát a gyermekmedencénél. Az idén nyárra minkét helyen újabb csúszdák felállítását ígérte meg Juhász Tibor igazgató:

– A tavaszon szeretnénk a középső medencénél lévő körcsúszda mellé dupla kamikaze csúszdát építeni, illetve a gyermekmedencénél egy kisebb spirál alakú csúszdát fogunk felállítani. A dupla kamikaze csúszda 7 méter magasról indul, az egyik ágán a csúszófelület hossza 15 méter lesz, a másikon pedig 20 méter. A spirál alakú csúszda 6 méter hosszú lesz. Ezek az újítások 3 millió dinárba fognak kerülni. Az ügyviteli stratégiám szerint a látogatóknak rendszeresen fel kell kínálni valamilyen újdonságot a strandfürdőben, ahol ugyanakkor legalább ugyanannyi pénzt kell fordítani a már meglévő létesítmények vagy medencék karbantartására is. Ez az idén is így lesz a strandfürdőben. A következő évben tervezzük a gyermekmedence lapozását, illetve a későbbiekben az olimpiai medence átfestését. A strandfürdőben szükségesnek tartom a meglévő létesítmények folyamatos karbantartását, valamint ezzel párhuzamosan az újabbnál újabb fejlesztések végrehajtását is – nyilatkozta Juhász Tibor.