2024. április 27., szombat

„Téves sínpáron a Szerbiai Vasutak mozdonya”

A szakszervezetek a vasúti közlekedés zárlatával fenyegetőznek

A Szerbiai Vasutak szolgáltatói részlegének szakszervezete és a Szerbiai Vasutak Szakszervezeti Uniójának képviselői tegnap ismételten Dragoljub Simonović, a vasúti közvállalat vezérigazgatójának sürgős leváltását követelték, ellenben – ígérik a szakszervezetek képviselői – lezárják a vasúti közlekedést több szerbiai városban, és bűnvádi feljelentést tesznek a Szerbiai Vasutak törvényszegő ügyvitelével kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón kijelentették, hogy még tíz napot adnak a szerb kormánynak, hogy teljesítse követeléseiket.

A bűnvádi feljelentést ettől függetlenül hamarosan továbbítják az illetékesekhez. Nebojša Nikić, a közvállalat szolgáltatói részlege szakszervezetének elnöke arra kérte Aleksandar Vučić kormányalelnököt, hogy vizsgáltassa felül a Szerbiai Vasutak üzletvitelét. „Napokon belül bűnvádi feljelentést tesszük a vasúti közvállalatnak okozott kár és hivatali visszaélés miatt” – mondta.

Nikić kifejtette, hogy a Szerbiai Vasutak a múlt évet 15 milliárd dináros veszteséggel zárta. Azzal vádolja Dragoljub Simonović vezérigazgatót, hogy jelentős kárt okozott a közvállalatnak a régi tehervagonok rosszvasként való értékesítésekor.

Branislav Petrović, a Szerbiai Vasutak Szakszervezeti Uniójának elnöke szerint Simonović téves sínpárra vezérelte a Szerbiai Vasutak mozdonyát, és hogy a szakszervezet minden erejével küzdeni fog a munkahelyek megtartásáért, a bejelentett szerkezetátalakítás végrehajtásával ugyanis kettőtől hétezer vasúti dolgozó veszítené el a munkáját.

Dragoljub Simonović az őt vádoló felvetésekre reagálva kijelentette, azok a szakszervezetek lázadnak a leghangosabban, amelyeknek ő korábban megszüntette a privilégiumait. A 431 régi tehervagon szétszerelésével kapcsolatban azt mondta, hogy ezzel nem veszteség érte a közvállalatot, ellenkezőleg, ennek köszönhetően a Szerbiai Vasutak közvállalat 76 millió dinár bevételhez jutott.