2024. április 26., péntek

Tárcsára rendszámtábla?

Az egytengelyű kapcsolható eszközök kötelezővé tett bejegyzését egyetlen műhely sem tudja elvégezni, de emiatt a gazdákat büntetik

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár és Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója tegnap közös sajtótájékoztatót tartott a mezőgazdaságunkat érintő kérdésekről.

A vajdasági mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek képviselőivel folytatott múlt heti megbeszélések hatására, tegnap Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke több levelet küldött el Belgrádba a köztársasági kormány tagjainak, név szerint Ivica Dačić kormányfőnek (aki egyben belügyminisztériumi tárcavezető is), Aleksandar Vučić kormányalelnöknek, Lazar Krstić pénzügyminiszternek, Dragan Glamočić mezőgazdasági miniszternek, valamint Aleksandar Antić közlekedési miniszternek, vagyis azon tárcák vezetőinek, amelyeknek a hatáskörébe tartozik a vajdasági gazdákat érintő problémák megoldása.

Az egyik legégetőbb kérdés jelenleg a mezőgazdasági nyugdíj és betegbiztosítási járulék hosszú időre történő visszamenőleges megfizettetésére vonatkozik, ugyanis számos háztartás, gazdaság kapott végzést, melyek több százezertől egy-két millió dináros hátralékot mutat ki. Az érintetteket ez a helyzet mint derült égből a villámcsapás érte, csupán a magyarkanizsai községben mintegy kétezer családba kézbesítették a végzést – mondta Pásztor.

– A levél nem arról szól – tette hozzá –, hogy a nyugdíj- és betegbiztosítási járulékok elmaradt részleteit nem kell kifizetni, hanem azt kifizethetővé kell tenni, a kimutatott késedelmi kamatokat pedig másként elszámolni. Külön érdekel, hogy vajon az egész ország területén alkalmazzák-e ezt a szabályt, vagy csupán Észak-Vajdaságban, és másutt nem is tudnak róla. Amíg a helyzetet legfelsőbb állami szinten nem tisztázzák, azt szeretném, hogy moratóriumot hirdessenek, hogy az érintettek megnyugodhassanak, és körvonalazódjanak azok a megoldások, melyek teljesíthetők, mindenkire érvényesek, és nem eredményezik azt, hogy ingatlanokat, termőföldeket táblázzanak be, mint amilyen kísérletekre már volt példa.

A levelekben szerepel az az indítvány is, hogy a tavalyi évről visszamaradt állami agrártámogatásokat a mezőgazdasági minisztérium mihamarabb fizesse ki, és minél hamarabb legyenek hozzáférhetőbbek a kedvező mezőgazdasági hitelek.

– Ugyancsak régóta gondot jelent az egytengelyű kapcsolható mezőgazdasági gépek kötelezővé tett bejegyzése. Ezt egyetlen műszaki vizsgálatok végző műhely sem tud elvégezni, de a termelőket a regisztrációs dokumentumok hiányában a rendőrség bünteti. Számtalan eset került már a kihágási bíróság elé, mely több tízezres büntetéseket rótt ki vezetői engedélyeik bevonásával egyetemben. A problémát – mondja Pásztor István – nem törvénnyel kell szabályozni, mert megoldható egyetlen szabályzatmódosítással, még a választási előkészületek idején is, sőt a technikai kormány kormányzása során is.

Európai uniós mintára Vajdaság területén is sikerült egy kalap alá vonni valamennyi releváns intézményt, melyek ugyanazt a célt szolgálják: Vajdaság mezőgazdaságának a felkarolását. Tehát a jövőben szorosabban összehangolt és koordinált tevékenysége lesz a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapnak, a Vajdasági Fejlesztési Alapnak, a Vajdaság AT Jótállási Alapjának, valamint két tartományi közvállalatnak, a Vajdasági Vízgazdálkodási Közvállalatnak és a Vajdasági Erdőgazdasági Közvállalatnak – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár. Hozzátette, Vajdaságban is az európai uniós gyakorlathoz hasonló támogatási rendszert szorgalmazzák, mely vissza nem térítendő támogatásokon alapul majd. Ješić hozzátette, a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatai március 1-jén indulnak és a készlet erejéig tartanak nyitva. A hitelek kétszázalékos éves kamattal igényelhetők, egyéves türelmi időszakra és öt évig tartó törlesztésre. A hitelkeret 1,2 milliárd dinár, míg a mezőgazdaságba való beruházás értéke az idén 2,3 milliárd dinár körül alakul majd.

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap február 15-én meghirdette az idei tavaszi pályázatát, melynek keretében négy hitelvonal közül választhatnak az érdekeltek: az új öntözőberendezések beszerzésére, több éves szőlőültetvény telepítésére, kapcsolható mezőgazdasági eszközök és traktorok vásárlására, valamint méhészeti felszerelések beszerzésére. Valamennyi hitelvonal kedvezményes, 1-2 százalékos éves kamatot számolnak el – számolt be Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója.

– Az utóbbi időben termelőink kifejezett érdeklődést tanúsítottak a mezőgazdasági gépek vásárlását szolgáló hitellehetőségek iránt. A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap mintegy két év alatt megközelítőleg 600 hitelt ítélt oda – mondta.

Traktorvásárlás esetén a legmagasabb igényelhető hitelösszeg 20 000 euró, az önrész a traktor értékének 20 százaléka, az erőgép pedig a hitelgarancia tárgya is egyben. Tehát termőföld vagy egyéb ingatlan betáblázása nem szükséges.

A kapcsolható eszközök esetében is 20 000 euró a legmagasabb hitelezemdő keret, de ebben az esetben az ingatlan betáblázása szükséges.

A pályázatok március 15-éig tartanak nyitva, tehát a tavaszi mezőgazdasági munkálatok megkezdése előtt beszerezhetők a dokumentumok és beküldhetők a pályázatok. Az elbírálás is hamar megtörténik, és a tervek szerint április végére, májusra már az új gép vagy a szőlőoltvány a gazdáknál lehet – mondta Szabó József.