2024. április 26., péntek

Az utód nemétől függ az anyatej összetétele a majmoknál

A különbségek ismerete segítheti a koraszülött csecsemők megfelelő táplálását

Az utód nemétől függ az anyatej összetétele és mennyisége a rhesus majmoknál: a nőstény kicsinyek kalciumban gazdagabb, a hímek zsírosabb és fehérjedúsabb tejet kapnak - derült ki egy amerikai tanulmányból.

Az anyatej az újszülött tökéletes tápláléka azért is, mert az anyai szervezet a magzat neme szerint alakítja ki a később képződő tej összetételét - mondta Katie Hinde, a Harvard Egyetem evolúcióbiológusa, aki az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) chicagói találkozóján mutatta be kutatása eredményeit.
Rhesus majmokkal végzett vizsgálatok több különbséget mutattak ki az anyatej összetételében és mennyiségében. A hím utódokat zsírban és fehérjében gazdagabb, tehát kalóriadúsabb tejjel etette az anyamajom, a nőstényeket viszont kalciumban gazdagabb és nagyobb mennyiségűvel.
A magasabb kalciumtartalmat az magyarázhatja, hogy a nőstények csontfejlődése gyorsabb, mint a hímeké, ehhez pedig nagyobb szükség van kalciumra. Ez utóbbi állítás az emberre is igaz, noha ezt a különbséget az emberi anyatej összetételében még nem tanulmányozták - magyarázta a kutató.
A rhesus anyák a nőstényeket hosszabb ideig szoptatják, mint a hímeket, amelyek több időt töltenek játékkal, ezért ritkábban is szopnak. Valószínűleg ezért van szükségük nagyobb energiatartalmú anyatejre, melytől tovább érzik magukat jóllakottnak - hangzott el a prezentáción.
A anyatej nem szerint eltérő összetételére egyelőre nincs pontos magyarázat - fűzte hozzá Hinde.
Egy a kutató által a közelmúltban publikált tanulmány szerint a szervezet már akkor beprogramozza a nem szerinti tej termelődését, amikor a magzat még az anyaméhben fejlődik, tehát a tej eltérő "receptje" nem a táplálási mód hatására változik.
Ezt csaknem másfél millió tehén tejének tanulmányozásával mutatták ki. Ezeket az állatokat az ellés után szinte azonnal elválasztották a borjaiktól, tehát a szoptatás nem tudta befolyásolni a tej összetételét.
Megállapították, hogy a nőstény utódot ellő tehenek 1,6 százalékkal több tejet termeltek, és ha az első után újra nőstény borjú érkezett, még több tej képződött, míg egymás után két hím világra hozatala erősen csökkenti a tej mennyiségét.
A kutató szerint a különbségek ismerete abban segíthet, hogy a koraszülött csecsemőket hatékonyabban, a számukra megfelelő donortejjel táplálhassák. Az eltéréseket azonban tovább kell tanulmányozni - tette hozzá.