2024. április 25., csütörtök

Kéményseprés Budiszaván

A Stan közvállalat munkásai a budiszavai polgárok kezdeményezésre csütörtökön szervezett akció keretében tisztították a kéményeket ebben a faluban – összesen 20-at. Aleksandar Bašić, az önkormányzat urbanisztikai és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó tagja a munkálatok megtekintése során emlékeztetett arra, hogy az utóbbi évtizedekben Újvidéken és környékén nem tisztították szervezetten a kéményeket, nyilvánvaló, hogy egy kéményseprő-szolgálat megalakítására szüksége volt a városnak.

Mindenekelőtt biztonsági megindíttatásból, másodsorban környezetvédelmi céllal, a kommunális szolgálatokról szóló városi döntéssel összhangban. Bašić elmagyarázta, hogy a Stan munkásai nemcsak tisztítják a kéményeket és a szellőztető vezetékrendszereket, hanem egyúttal összeírják ezeket, listázzák, ami alapján megállapíthatják, hogy milyen állapotban vannak kéményeink.

A Stan közvállalatban jelenleg 24 dolgozót alkalmaznak kéményseprési munkálatokon, mindannyian részt vettek a biztonságos munkavégzési szakkiképzésen. A szolgálat tavaly októberben alakult meg, azóta nagyjából 700-an iratkoztak fel prioritás-listájukra – ennyi kéményt kell sürgősen kipucolniuk városszerte. Budiszava az első olyan peremvárosi falu, ahova szervezetten mentek dolgozni a kéményseprők, tehát nem hívásra. Remélik, hogy más falvakban, helyi közösségekben is sikerül nyélbe ütni hasonló akciókat.