2024. április 26., péntek

Bevehetetlen a komitét

Újból elhalasztották a nagybecskereki szocialisták kiköltöztetését

A napokban – ki tudja hányadszor – megint elhalasztották a Szerbiai Szocialista Párt kiköltöztetését a nagybecskereki pártbizottság (komitét) épületéből. Annak ellenére, hogy erről még 2008-ban jogerős döntést hozott a Legfelsőbb Bíróság, Zoran Kovrlija köztársasági vagyonjogi ügyészhelyettes most újból késedelmet kért a végrehajtási eljárásban. Indoklása szerint ugyanis erre azért van szükség, mert meg kell várni a vitás épület tulajdonjogának átruházását a köztársaságról Nagybecskerek városára. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a szocialistákat április 27-e előtt (ekkor döntenek majd újra a komitét sorsáról) nem költöztetik ki. Hogy utána mi lesz, az nyilván elsősorban a választások kimenetelétől függ.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete mellett a kiköltöztetés mellett szól az is, hogy Aleksandar Stojilkovski Nagybecskerek korábbi vagyonjogi ügyésze 2011-es évi jelentésében azt írta, hogy az év szeptember 14-i keltezésű szerződéssel a komitét épülete a köztársaságtól a város tulajdonába került. Így aztán 2012 elején az akkori nagybecskereki hatalom előteremtette a pénzt az épület felújítására. Az volt az elképzelés, hogy a pártházba költöztetik a közép-bánáti körzet adminisztrációját, a felügyelőségeket, valamint a katasztert az archívumával, az adóhivatal egy részét, valamint a Gazdasági Cégjegyzéket és a Statisztikai Hivatalt. A szocialisták azonban – akik évek óta jogtalanul használják a város szűkebb központjában álló épületet – másképpen gondolták: lebontatták a mesterekkel a már felállított állványzatot, és szó szerint elzavarták az újvidéki Bulevar Kompani építőipari vállalat dolgozóit, akiknek a város már átutalta a 8,5 millió dináros előleget.

A választások után a haladókkal kötött koalíció pedig még inkább megerősítette a szocialistákat. A haladók irányítása alatt álló közép-bánáti körzetben ugyan néhányszor felvetődött az épület problémája, de a komitét bevethetetlennek bizonyult. A jogi rendezés helyett folytatódott a süket telefonok játéka: a kilakoltatás egyszer azért maradt el, mert nem jelentek meg a végrehajtók, másszor a város nem képviseltette magát, harmadszor a vagyonjogi ügyészség kért halasztást.

Így van ez mindmáig. Közben az idő vasfoga is megtette a magáét. Ma kísérteties állapotban van a 2150 négyzetméteres épület, a 48 iroda többsége üres, mert bennük se telefon, se fűtés. A szocialistáknak valószínűleg elképzelésük sincs (nyilván pénzük se), hogy mi is legyen az épülettel. Azonban, a jogerős bírósági ítéletek ellenére sem akarnak megválni tőle.

A nagybecskereki komitétot a község gazdasága építette. Évtizedekig a JKSZ, a Szocialista Szövetség, a Szakszervezeti Tanács, a Harcos-szövetség és az Ifjúsági Szervezet székelt benne. A Jugoszláv Kommunista Szövetség szétesése után az SZSZP 1992-ben, bírósági végzéssel vette birtokba.