2024. április 26., péntek

Hisztamin okozta az allergiás tüneteket

Január 29-én a Radosno detinjstvo gyermekintézményben 26 óvodást allergiás tünetekkel szállítottak kórházba. A Köztársasági Állatorvosi Felügyelőség vizsgálata alapján az óvodában fogyasztott szardíniában a megengedettnél magasabb szintű volt a hisztamin, és ez okozta a tüneteket.

Dejan Bašić, a Radosno detinjstvo táplálkozási osztályának vezetője elmondta, a vizsgálatokból kiderült, hogy túl sok hisztamint tartalmazott a reggelire felszolgált szardínia.

– A szóba forgó szardíniakonzerveket kivonták a forgalomból, a gyermekintézmény táplálkozási osztálya a Köztársasági Állatorvosi Felügyelőség rendelete alapján járt el az ügyben – mondta Bašić. Hozzátette, hogy a konzervek beszerzésénél szigorú ellenőrzéseket folyamatosítottak, a termék dokumentációja rendben volt, megfelelt az egészségügyi előírásoknak, semmi gyanúsat sem észleltek.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet szakértői járványveszélyt hirdettek a hisztamin megjelenése miatt, és megszigorították az élelmiszer-ellenőrzést – írja a 24 sata hírportálja.

– Szerencsés körülmények egybeesése, hogy aznap reggel, amikor a gyermekek a szardíniát fogyasztották, a helyszínen tartózkodtunk, így azonnal észrevettük az allergiás tüneteket, és volt elegendő idő, hogy kellőképpen reagáljunk – mondta dr. Milka Popović, a Vajdasági Közegészségügy Intézet Higiéniai és Humán Környezetvédelmi Központjának vezetője. Hozzátette, folyamatban van az esettel kapcsolatos információk begyűjtése, mert teljes képet szeretnének kapni az esettel kapcsolatban.