2024. április 27., szombat
XXII. TÉLI OLIMPIA - SZOCSI

Messze a negyeddöntőtől

A szerb és magyar sífutók az alsóházban zártak – Újabb holland tripla, benne dobogós ikrekkel – Björndalen lemaradt a 13 éremről

Két-két magyar és szerbiai sífutó lépett fel tegnap Szocsiban a sífutók sprintszámának selejtezőjében. Noha elhangzott olyan vélemény is, hogy egyik-másik, különösen a téli Universiádén két aranyat nyert Milanko Petrović meglepetést okozatna, és kiharcolhatná legalább a negyeddöntőt, valamennyien nagyon mesze maradtak a továbbjutott legjobb 30-tól, és a sereghajtók között zártak. Petrović volt a legjobb, hisz a férfiak 85 fős mezőnyében a 63. helyen fejezte be a futamot. A magyar Szabó Milán a 73., Rejhan Šmrković pedig a 76. helyen zárt. A nőknél a magyar Simon Ágnes rajtolt, és a 67 versenyző között a 66. helyet foglalta el.

Szerbiai vonatkozású hír, hogy tegnap elutazott Szocsiba Nevena Ignjatović, a legjobb szerbiai alpesi sízőnő, aki óriásműlesiklásban és műlesiklásban áll majd rajthoz.

Még négy versenyszámban osztottak érmet, két aranyat Kanada, egyet-egyet pedig Hollandia és Franciaország nyert. Mi sem természetesebb a kanadai győzelmek akrobatikus sielésben születtek, gyorskorcsolyázásban folytatódott a holland fölény, a sílövők üldözóversenyében pedig a fő esélyes Martin Fourcade utasította maga mögé a mezőnyt.

Az akrobatikus sízők mogul számában a kanadai Alex Bilodeau megvédte a négy évvel ezelőtti elsőségét. Az ezüstérem is Kanadába került, a bronz pedig Oroszországban marad. Nem volt szerencséje a 2006-ban bajnok, Vancouverben pedig ezüstérmes ausztrál Dale Begg-Smithnek, aki a selejtezőben bukott.

A női lejtős számban a veszélyes pálya és a rossz minőségű, részben kőkemény, helyenként pedig megolvadt hó komoly próbára tette a lányokat. Két kanadait hordágyon kellett levinni a bukások után, ám a Dara Howell nevű harmadik nemcsak talpon maradt, hanem győzni is tudott, a negyedik pedig bronzérmes lett.

A sílövők üldözőversenyében a norvág veterán Ole Einar Björndalen a 13. olimpiai érem reményében indult, végül lemaradt róla és be kellett érnie a negyedik hellyel. A világkupában éllovas francia Fourcade nagy, 14 másodperces fölénnyel győzött, a cseh Ondrej Moravec hazája már második sílövő érmét nyerte, a francia sikert pedig az egykor ifjúsági vilgbajnok Jean-Guillaume Beatrix tette teljessé, hisz 1,7 másodperccel előzte meg Björndalent.

Már a második holland triplát láthattuk gyorskorcsolyázásban, és Szocsiban ugyancsak másodszor testvérek álltak a dobogóra. Miután az 5000 méteres távon három holland férfi vitte az érmeket, 500 méteren is honfitársai diadalmaskodtak. Közöttük a Mulder ikrek, Michel és Ronald aranyat és bronzot szereztek, vagyis egy árnyalattal gyöngébbek voltak, mint az első versenynapon a női mogulban első két helyet szerzett kanadai Dufour-Lapointe nővérek.

Síakrobatika, férfi mogul: 1. Alex Bilodeau (Kanada) 26,31, 2. Mikael Kingsbury (Kanada) 25,71, 3. Alekszandr Szmisljaev (Oroszország) 24,34, női lejtős stílus: 1. Dara Howell (Kanada) 94,20, 2. Devin Logan (USA) 85.40, 3. Kim Lamatrre (Kanada) 85,00. Biatlon, férfi üldözőverseny: 1. Martin Fourcade (Franciaország) 33:48,6, 2. Ondrej Moravec (Csehország) 34:02,7, 3. Jean-Guillaume Beatrix (Franciaország) 34:12,8. Gyorskorcsolyázás, férfi 500 m: 1. Michel Mulder (Hollandia) 69,31, 2. Jaann Smeekens  (Hollandia) 69,32, 3. Ronald Mulder (Hollandia) 69,46. Jégkorong, nők, A csoport, 2. forduló: Kanada–Finnország 3:0, B csoport, 2. forduló: Svédország–Németország 4:0.