2024. április 20., szombat

Lesz-e (újra) rádiója Muzslyának?

Nincs párt, amelyik még meg nem ígérte, hétezren követelték aláírásukkal a visszaállítását, Sziveri István szerint viszont csak a jóakarat hiányzik

Sziveri István a muzslyaiak álmát valósította meg, amikor 2004-ben a saját telkén berendezte a stúdiót, felállította a rádió tornyát, és életre keltette a Zeppelin Rádiót. Ez volt az első (és eddig egyetlen) bánáti rádió, amely egész nap magyarul szólt a hallgatókhoz. Négy év után azonban – 2008. szeptember elsejétől – beszüntette adását, mert nem kaptak hullámhosszat a Köztársasági Műsorszórási Ügynökségtől.

Betartva a törvényes előírásokat, az első között szüntette be az adását, míg a 13 nagybecskereki rádió közül sok még hónapokig folytatta a műsorszórást. Nyilván az éterben is rendet kellett teremteni, csak az a baj, hogy ebben az időben a Béga-menti város kényszerigazgatás alatt volt. Így aztán miközben egyes szerbiai városokban öt-hat helyi rádió is működhetett, addig a 80 ezer lakosú Nagybecskereknek csak pótpályázaton kínáltak fel – egy hullámhosszat. Nem csoda, hogy az egyetlen magyar (falusi) rádió – az intézkedés járulékos káraként – azóta is néma.

Időnként – elsősorban a választási kampányok idején – a politikai pártok sorra a zászlójukra tűzték a muzslyai rádió visszahozását. Aztán, mint sok más ígéretüket, nem valósították meg. Hat évvel a rádió bezárása után a hallgatók még ma is néha rákérdeznek a tulajdonosra, hogy mikor szólal meg újra a Zeppelin Rádió. Tekintettel arra, hogy újra választási kampány van, mi is ezzel a kérdéssel fordultunk Sziveri Istvánhoz.

– Sajnos nálunk nem történik semmi. Közben Belgrádban és Újvidéken gomba módra jelennek meg a lokális rádiók, amit a napilapok egész oldalas reklámjaiból látni. Most ezt, hogy lehet? Úgy látom, hogy Nagybecskereket megint háttérbe szorítják. Annak idején olyan nevetséges indokokat is felhoztak a nagybecskereki helyi rádiók megszüntetésére, hogy zavarjuk a romániai rádiókat, vagy hogy a surčini repülőtérre való leszálláskor a Zeppelin Rádió zavarja a repülők és az irányítótorony közötti kommunikációt... Gyakorlatilag ott vagyunk, mint 2008-ban. Most utólag úgy látom, hogy akkor jobban ránk ijesztettek, mint másokra. Talán be sem kellett volna szüntetni a műsorszórást? Volt, aki folytatta.

Ha netán valami csoda folytán máról-holnapra megváltozna a helyzet, üzemképessé lehetne-e tenni a rádiót műszaki felszerelését? Van-e remény arra, hogy újra megszólaljon a muzslyai rádió?

– Ebben az országban reménykedés nélkül nem lehet élni. Egy nap alatt, minimális befektetéssel mindent működőképessé tehetünk. A jelenlegi leadónk annak idején fél évet dolgozott, az antenna megvan, a helyiség úgyszintén. Megvan a négyévi archívumunk is. Szerintem csak egy kis (politikai) jóakarat hiányzik. Hogy valaki megértse, hogy Közép-Bánátban 15 ezer magyar él, s hogy számukra, de nem csak nekik, hanem szélesebb körben, egész Bánát területén nincs magyar rádió. Különösen a megszűnésünk előtt nem volt olyan párt, amely nem ígérte, hogy majd mögénk áll, hogy legyen megint magyar rádió Muzslyán. A legutóbbi választások előtt is úgy volt. Számítok rájuk a mostani rövid választási kampányban is. A szavazatokért majd nyilván ígérnek magyar rádiót. Sok szerencsét kívánnék ehhez nekik, csakhogy megtegyék végre azt, amin már hatodik éve ügyködnek. Persze ezt az iskolát kijártuk, és nem kell hinni abban, hogy ki mit mond és ígér. Szerintem nem érdemes túlságosan rájuk alapozni.

Bánátban egy vagy félórás magyar műsorok nyilván nem elégítik ki azok igényeit, akik anyanyelvükön szeret(né)nek helyi rádiót hallgatni. De azt tapasztaljuk, hogy egyik-másik elektronikus média kisebbségi (értsd magyar) műsorok sugárzására kap pályázati pénzeket.

– A gyakorlat viszont az, hogy rövid nekilendülésről van szó (amíg van rávaló), de mire az emberek megszoknák a műsort, addigra megszűnik. Az ilyen műsoroknak a minősége enyhén fogalmazva is kétes. Fél éve egy állítólag újvidéki, főleg magyar muskátli-zenét sugárzó rádiót is lehet hallani Muzslyán. A zenén kívül semmi információ, semmilyen egyéb tartalom nincs. Ez ma a magyar rádiózás Bánátban. Viszont amíg dolgozott a Zeppelin Rádió, az itteniek és a környékbeliek mindenről tájékoztatva voltak. Főleg a helyi tudnivalókról, úgy, hogy összefogta a Közép-Bánátban élő szórványmagyarságot. Az idősek és a betegek a vasárnapi szentmise közvetítését is hallgathatták otthonaikban – mondja Sziveri István.

Az sem mellékes, hogy ez a rádió egész nap magyarul szólt a hallgatókhoz: ezért sokan reggeltől éjfélig hallgatták a műsort. A Nagybecskerek környéki magyarlakta települések mellett a Zeppelin hangja elérte Magyarittabét, Magyarcsernyét, de jelentkeztek hallgatók Szécsányból, Módosról, Titelről is. Mintegy 15 ezer közép-bánsági hallgatójuk volt.