2024. április 27., szombat
TEMERINI CIVIL KÖZPONT

Tájékoztatói fórum

Elsősorban a pályázat-írással és követéssel nyújtanak támogatást a társult szervezeteknek

A temerini Civil Központot működtető Kertbarátkör szervezésében tartottak civil tájékoztató fórumot a helyi magyar civil szervezetek számára. A találkozót a Kertbarátkör műszakilag jól felszerelt, barátságos otthonában, a Kertészlakban tartották meg, ahol elsőként a házigazda Snejder Sándor üdvözölte a jelenlevőket és megköszönte, hogy szép számban összegyűltek. A 14 helyi civil szervezetet tömörítő Civil Központ elsősorban a pályázat-írással és követéssel nyújt támogatást a társult szervezeteknek.

A megjelenteknek Zsoldos Ferenc, a Délvidéki Civil Központok koordinátora bemutatta az előadókat. Stausz Edina, a szabadkai Civil Központ munkatársa, a Bethlen Gábor Alap központi és a Szekeres László Alapítvány regionális pályázati kiírásait ismertette, majd a Kertbarátkör nagy kivetítőjén bemutatta a pályázatok beadására létrehozott új elektronikus pályázati rendszert (NIR).

Erős Ervin, az újvidéki Civil Központ munkatársa az aktuális nemzetközi forrásokat ismertette, a források pályázására szükséges feltételrendszert, és pozitív példákkal biztatta a civil szervezeteket a nemzetközi pályáztatók forrásainak lehívására.

Losonc Dávid temerini ügyvéd a civil szervezetekben kifejtett gazdasági tevékenységek végzése során felmerülő jogi buktatókra hívta fel a figyelmet és szolgált hasznos útmutatásokkal.

Harmath Éva zentai könyvelő, és egyben a Délvidéki Civil Központok szakembere az aktuális pénzügyi szabályokat ismertette, majd felhívta a figyelmet a helyes munkamenetre, hogy milyen munkafeladatok elvégzéséből tevődik össze a civil szervezet évi munkája könyvelési szempontból. Külön is kitért a nyereségadó elszámolására, és arra, hogy mennyire fontos a törvényes működtetésben a támogatásokból és a gazdasági tevékenységből való bevételek kimutatása és elszámolása.

A megjelentek szorgalmasan jegyzeteltek és aktívan bekapcsolódtak az előadások témáiba, és ezzel további, számukra hasznos információkat gyűjtöttek.