2024. április 26., péntek

Fontosak lennének a talajvizsgálatok

Nem kell sietni a tavaszi fejtrágyázással – Az őszi vetést a tavasz folyamán legalább kétszer kell permetezni – Elszaporodtak a kártevők

A hosszan tartó tavaszias időjárás a tél folyamán sok estben befolyásolja a tavaszi teendőket. Mivel enyhe volt az idő, a növényi maradványoknak köszönhetően több nitrogén halmozódott fel a talajban, s mivel eső is kevés esett, a talaj felső rétegeiben rakodott le. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi fejtrágyázás előtt nagyon jó lenne elvégezni a talajvizsgálatokat elsősorban azért, hogy ne kelljen szükségtelenül sok trágyát kiszórni a vetésre s ezzel tovább növelni a költségeket.

A fentiek a bácsfeketehegyi Gazdakör szerda esti megbeszélésén hangzottak el, amelyen a topolyai mezőgazdasági szakszolgálat (volt intézet) munkatársai ismertették a gazdákkal elemzéseik, méréseik eredményeit. Figyelmeztettek arra is, hogy a trágyázás mennyisége nemcsak az időjárástól és a növényi maradványok lebomlásától függ, hanem attól is, hogy ki milyen fajtát vetett. Az enyhe idő miatt elszaporodtak egyes betegségek is. Több helyütt észlelték a gombás megbetegedéseket, valamint a rovarok és rágcsálók kártételét. A rágcsálók irtására mind nehezebb cinkfoszfid alapanyagú mérget beszerezni, mert Európában betiltották a használatát, az újabb mérgek bár hatásosak, sokkal lassabban ölnek. A rágcsálókat tehát azonnal irtani kell, a gombás megbetegedések esetében viszont még nem kell védekezni, valószínűleg majd csak márciusban, áprilisban. Egyébként is legalább kétszer kell majd permetezni, egyszer a gombás betegségek később pedig a fuzárium miatt.

Annak ellenére, hogy még nem mondható időszerűnek, szó esett a kukoricát károsító rovarok elleni harcról és az általuk terjesztett gombás és vírusos megbetegedésekről is. Ismeretes, hogy ezek következtében jelentkezik az aflatoxin, amely néhány éve jelentősen károsította a termést. Mint elhangzott, az aflatoxint termelő gombák mindig is jelen voltak a kukoricában, csak töréskor, górézáskor a beteg csöveket kiválogatták. A gépi betakarításban erre nincs lehetőség. A legfontosabb akkor védekezni a kártevők ellen, amikor még a járművekkel be lehet menni a kukoricába.

A beszélgetésben felmerült a műtrágyák hatékonyságának kérdése is. A szakszolgálat munkatársai elmondták, hogy a hatóanyagok vizsgálatakor kiderült, hogy a környékünkön leggyakrabban használt orosz és horvátországi (kutinai) műtrágyák jó minőségűek.