2024. április 27., szombat
ZENTA

Nem nőtt a reklamálók száma

Az elmúlt hetekben a decemberi villanyszámlák igencsak felborzolták a kedélyeket, sokan túl magasnak találták a fizetendő összeget. Volt, akinek dupla akkora összegű számla érkezett, mint korábban, volt, akinek néhány százalékkal emelkedett a fogyasztása, de az elégedetlenség általános volt.

A zentai áramelosztóban nem lehet hivatalos információt kapni arról, hogy több volt-e a panasz, mint korábban, de állítólag ezúttal sem érkezett több reklamáció.
Érdemes tudni egyébként, hogy csakis a konkrét fogyasztói számra beadott írásos kérelmekkel foglalkoznak, és ha van alapja a reklamálásnak, akkor el is járnak az ügyben. Figyelembe veszik, milyen volt az eddigi viszony a fogyasztó és a szolgáltató között, és abból már sok minden kiderül.

A legtöbb probléma abból adódik, hogy a villanyóra leolvasása nem pontos, vagy tolódik néhány napot, és a két leolvasás között nem 30, hanem, mondjuk, 33 nap telik el. Ha két-három nappal hosszabb periódusra készül el a számla, az már tízszázalékos többletfogyasztást jelent. Ami a téves leolvasást illeti, az esetleges rossz fényviszonyok között a leolvasó is elnézheti a számokat, de az is tévedhet, aki kiírja az ablakba vagy a kapura. Ha téves adatot dolgoznak föl, a számlán is téves összeg áll majd. A szolgáltató egyébként szorgalmazza, hogy a leolvasók az ő embereik legyenek, így akinél hónapokig csak az ablakban van kiírva az óra állása, az ne csodálkozzon azon, hogy le akarják ellenőrizni.