2024. április 25., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Nadal szertefoszlatta a svájci álmokat

A vasárnapi döntőben a spanyol teniszező Stanislas Wawrinkával játszik – Az Errani, Vinci olasz kettősé az idei torna első serlege – Ma Na Li–Cibulková női döntő – Đoković lemondta a Davis-k

Rafael Nadalt már csak egy lépés választja el 14. Grand Slam-serlegétől. A spanyol világelső az Australian Open tegnapi elődöntőjében háromjátszmás meccsen nyert a minden idők legjobbjának tartott svájci Roger Federer ellen, amivel meggátolta a nagy tornák első svájci házidöntőjét, és a vasárnap 9.30-kor kezdődő döntőben a másik svájcival, Stanislas Wawrinkával mérkőzik az idény első nagy trófeájáért.

Nadal és Federer meccse egyenrangú csatának indult, ám az első játszma rövidítése perdöntő fontosságúnak bizonyult. A spanyol magabiztosan szerezte meg a vezetést, majd a folytatásban csak egy pillanatban, a harmadik játszma negyedik játékában ingott meg, amikor Federer az utolsó rohamra indulva el tudta nyerni Nadal adogatását, de mint kiderült, ebből nem volt képes tőkét kovácsolni. A svájci azon nyomban elveszítette ugyanis a saját kezdőütését, amit követően Nadal már nem nyújtott egyetlen alkalmat sem a fordításra. A mérkőzés 2 óra 18 percig tartott, az összpontok száma tekintetében a spanyol 99:82, a második adogatások százalékban kifejezett nyerése tekintetében 73:56-ra, az önhibák szerint pedig 25:49-re nyert, vagyis győzelme végeredményben nagyarányúnak és teljesen megérdemeltnek tekinthető.

Nadal most 23:10-re vezet Federer ellen az egymás közötti csatákban, a ranglistán pedig 3890 ponttal előzi meg Novak Đokovićot. Ha Nadal a döntőben is nyer, amire minden esélye megvan, a volt világelső szerb hétfőn 4690 ponttal marad le. A döntőbe jutással Wawrinka számára szavatolt az 5. hely, ha pedig még egy bravúrra képes lesz, és begyűjti első nagy serlegét, feltör a harmadik pozícióra. Az immár egyes számú svájci teniszezőnek – mivel Federer hétfőn a hetedik helyen lesz – vasárnap szinte semmilyen esélyt nem adnak, annál is inkább, mert eddigi 12 meccsükön még csak játszmát sem tudott nyerni, a GS-tornákon pedig, tehát a 2007-es melbourne-i és tavalyi párizsi találkozókon Nadal egyformán csak 6-6 játékot engedélyezett.

Az idei torna első serlegét az olasz Sara Errani és Roberta Vinci nyerték, amivel megvédték a női páros titulusát. Ezúttal csak nagy fordulattal tették, hisz a döntő játszmában az orosz Jekatyerina Makarova és Jelena Vesznyina 5:2-re is vezettek, ám ezután az olasz hölgyek zsinórban 16 pontot nyertek, majd a saját adogatásukon tettek pontot a viadal végére.

Ma 9.30-tól a női egyes döntőjében a kínai Na Li és a szlovák Dominika Cibulková találkoznak. Az eset hasonló, mint a férfiaknál, azzal, hogy Na Li mérsékeltebb esélyes az első nagy döntőjében számára ismeretlen területen járó Cibulková ellen.

Đokovićtyal kapcsolatos a hír, hogy véglegessé vált, a jövő héten biztosan nem láthatjuk majd Újvidéken Davis-kupa 1. fordulójának Szerbia–Svájc meccsén, mint ahogyan korábbról ismert, hogy Federer sem játszik. Velük ellentétben, noha neki lenne a legtöbb oka a visszalépésre, Wawrinka itt lesz, így Svájc eleve a mérkőzés kimondott esélyese.

Erić az elődöntőben

Máris nagy sikert ért el Doroteja Erić 21 éves szerbiai teniszezőnő, hisz a franciaországi Andrezieux-ben bejutott a 25 ezer dolláros összdíjazású női ITF-torna elődöntőjébe. Erić tegnap 6:1, 6:4 arányban győzött a 30 éves ukrán Julija Bejgelcimer ellen, a döntőért pedig ma a holland Cindy Burger és a belga Ysaline Bonaventure meccsének győztesével csatázhat. A többi szerbiai és magyar már kiesett a kis tornákon. Peđa Krstint nagy meglepetése a macedón Dimitar Grabul győzte le, Bukta Ágnes és Teodora Mirčić vereségei pedig megfelelnek a papírformának.

Így nem lehet első lenni

Boris Becker: – A célunk nem változott, továbbra is azon leszünk, hogy Novak visszatérjen az első helyre. Persze, ha a nagy tornák negyeddöntőjében esik ki, akkor nincs rá esély.

Pete Sampras: – Edző még véletlenül sem leszek. Hiányzik ugyan a játék, a nagy tornák zárómeccseinek hangulata, de nem vonz már a vele járó lelki nyomás és stressz.

Roger Federer: – A visszavonulásom felől 2009 óta érdeklődnek, holott jól játszottam. Most öt évvel idősebb vagyok, a kérdések száma pedig egyre csökken.