2024. április 26., péntek

Nem javult, lényegesen nem is romlott

Legtöbben gyógyszerre, gyógykezelésre kérik a segítséget – Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikóval a kishegyesi község szociális helyzetéről

Tavaly valamelyest növekedett, körülbelül tíz százalékkal, a rendszeres szociális segélyben részesülők száma a kishegyesi községben. Tavalyelőtt ugyanis 526-an kaptak rendszeres segélyt, tavaly pedig 577-re emelkedett a számuk. Ez legalább kétezer embert érint. Továbbá jelentős emelkedést mutat az egyszeri segélyekre folyósított összeg.

– Az egyszeri segélyek sokkal jobban beszélnek a tényleges szociális helyzetről, arról, amikor az emberek, családok annyira megszorulnak, hogy nem látnak más megoldást. Két évvel ezelőtt háromszázan kértek ilyen segélyt, tavaly 351-en, és a folyósított összeg is emelkedést mutat: 1,6 millióról 2,11 millióra ugrott. A kérelmek egyébként folyamatosak, főleg télen. Sokan tűzrevalót kérnek, de az idén az enyhe időjárás miatt ezeket e kérelmeket nem vettük figyelembe. Havonta 50-60 kérvény érkezik be hozzánk. Gyógyszerekre, gyógykezelésre, gyógykezelési útiköltségre adunk egyszeri segélyt. Vagy akkor, ha a család egy pillanatban valóban olyan pénzhiányos helyzetbe kerül, hogy külső segítségre van szüksége. Az elmúlt évekhez viszonyítva az említett összeg nem kevés, és az sem mellékes, hogy hány embert érintenek –  részletezte Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, a topolyai és kishegyesi községközi szociális központ kishegyesi részlegének vezetője.

A központ nem kevés pénzt fizet ki a temetkezésekre sem. Tavaly 18 olyan temetés volt, amikor a központ fedezte a költségeket.

– Összességében a szociális helyzetről azt sem mondhatjuk, hogy javult, de valójában azt sem, hogy lényegesen romlott. Fontos megemlíteni, hogy tavaly nagy figyelmet szenteltünk a családon belüli erőszak kérdésének. Ebben nagy segítségünkre volt a Tartományi Gazdasági, Munkaügyi, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság. A titkársággal és a belgrádi Autonóm Nők Központjával megbeszéléseket tartottunk erről a témáról, és elemeztünk néhány konkrét helyzetet. Lényeges az is, hogy kialakuljon az intézmények közötti együttműködési protokoll. Az idén szeretnénk erről a témáról megbeszélést tartani a község nőszervezeteivel – mondta a részlegvezető.

A népjóléti központban megtudtuk, hogy február 3-án a községháza nagytermében megkezdődik a nevelőszülők egy hónapos továbbképzése. A jelentkezési adatok alapján ebben a képzésben tizenkét szülő vesz majd részt.

Megváltozik az ügyfélfogadási idő
A kishegyesi szociális központban február elsejétől megváltozik az ügyfélfogadás időpontja. A polgárokat reggel fél nyolctól déli tizenkét óráig fogadják.