2024. április 26., péntek

Ellenőrzik a decemberi számlákat

Bizottság alakult a magas villany- és gázszámlák hitelességének kivizsgálására

A magas decemberi villany- és gázszámlák miatt nagyon sok fogyasztó tett panaszt az energiaszolgáltatóknál. Az ügyre reagálva az illetékes minisztérium szombaton jelentette be, hogy rövid időn belül tárgyalásokat kezd a számlák hitelességéről az Energiaügyi Ügynökséggel.

– Az Energiaügyi Minisztérium minden jogi lehetőséget megragad és az Energiaszabályozási Ügynökséggel együtt ellenőrzi a decemberi villany- és gázszámlákat, mivel a fogyasztók 80 százaléka elégedetlen a múlt havi, magas összegű számlákkal – nyilatkozta Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter, majd hozzátette: – Ha kiderül, hogy az EPS szabálytalanul járt el a villanyszámlák kiállításakor, ezért valakinek felelnie kell, nincs kizárva, hogy leváltásokra is sor kerül. Az is lehetséges, hogy nem az EPS a hibás a magas számlákért, hanem a meghibásodott fogyasztásmérő órák miatt keletkeztek a gondok – mondta Mihajlović.

A bejelentést gyors tett követte, tegnapi hír, hogy megalakult az eset kivizsgálására alakult bizottság, amely az energiaügyi minisztérium, az Energiaügyi Ügynökség és a fogyasztóvédelmi szervezetek képviselőiből állt össze. Feladata a decemberi villanyszámlák hitelességének kivizsgálása és annak megállapítása, hogy megalapozottak-e a gáz minőségére tett panaszok.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter azt ígéri, hogy rövid időn belül várható, hogy a bizottság közzéteszi a vizsgálat eredményeit.

Mihajlović tegnap Goran Papovićtyal, a Szerbiai Fogyasztók Nemzeti szervezetének (NOPS) elnökével találkozott, aki tájékoztatta őt a gáz minőségével kapcsolatos panaszokról is.

– Nem szeretném, ha kiderülne, hogy rossz minőségű gáz került a fogyasztókhoz, mert ez automatikusan azt jelentené, hogy a közvállalat nem tartotta tiszteletben az eladási láncolat végén levő vásárló érdekét – mondta erre az illetékes tárca vezetője, majd a feje tetejére állított értékrendre utalva hozzátette: – Ilyesmi többé nem történhet meg. A közvállalatoknak végre meg kell érteniük, hogy az ő feladatuk a polgárok szolgálása, nem pedig a fotelek megtartása.

Goran Papović szerint érvekkel kell alátámasztani az állítást, hogy hibát követtek el villanyszámlák elszámolásakor, illetve hogy rossz volt a gáz minősége.

– Megengedhetetlen, hogy valaki úgy próbálja pótolni a veszteségeit, hogy alaptalan villanyszámlákat küld ki, vagy hogy rossz minőségű gázt szolgáltat – mondta Papović, hangsúlyozván, hogy a fogyasztóktól csak annak a megfizettetését követelhetik meg, amit ténylegesen el is fogyasztottak.

BIZONYÍTANI KELL

Goran Papović ezzel kapcsolatban hétfőn azt nyilatkozta, hogy a fogyasztóknak jogukban áll panaszt tenni, és ha kiderül, hogy igazuk van, akkor nem kötelesek kifizetni a számlákat.

Papović közölte, hogy a fogyasztók panaszaikkal a Mérési és Értékes Fémek Igazgatóságához fordulhatnak. Az illetékesek kiszállnak és a terepen ellenőrzik a fogyasztásmérő órákat, és ha beigazolódik a gyanú, hogy a számlák nincsenek szabályosan kiállítva, akkor a fogyasztók nem kötelesek kifizetni a rajtuk feltüntetett összeget.

– A fogyasztóknak minden panaszát szabályosan, írott formában kell benyújtaniuk. Szerbiában mintegy kétmillió fogyasztásmérő óra nincs szabványosítva, és ez törvényellenes. Az EPS-nek bizonyítékot kellett volna felmutatnia, hogy nem történt hiba a számlák kiállításakor, és ezt a Energiaügyi Ügynökségnek meg kellett volna erősíteni – mutatott rá Papović.

Az EPS Snabdevanje a polgárok első panaszai után azt közölte, hogy a számlák pontosak. Egyes fogyasztók magas számláját azzal magyarázták, hogy novemberhez képest a decemberi fogyasztás az egész országban negyedével megnövekedett. Ha valakinek kifogása van a decemberi számlát illetően, az EPS Snabdevanje tolóablakainál panaszt tehet, és számlájának szabályosságát le fogják ellenőrizni – üzenik a vállalatból.

MIHAJLOVIĆ MONDJON LE!

Zorana Mihajlović energiügyi miniszter azt ígéri, személyi következményei lesznek, ha bebizonyosodik, hogy manipuláltak a villanyszámlákkal. Aleksandar Obradović, az EPS ügyvezető vezérigazgatója is ekként nyilatkozott, azt állítván, hogy már egy éve – amióta betölti hivatalát – a név szerint megnevezhető, személyes felelősségrevonás mellett száll síkra. Ő volt az, aki napokkal ezelőtt még úgy beszélt, hogy a fogyasztóknak jogukban áll panaszt tenni, de előbb ki kell fizetniük a számlát.

Az ellenzék is megszólalt az ügyben. A Demokrata Párt felszólított Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter leváltására „a villanyszámlák okozta botrány” miatt.

„Komolytalan, hogy miután teátrális módon bemutatják az új villanyszámlákat, és ezt a miniszter asszony végzi, ezután egy héttel a polgárok megnövelt összegű és homályos tartalmú számlákat kapnak, majd a felelősséget áthárítják a villanygazdaságra” – írja a DP közleményében.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga is közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, ebben többek között az olvasható, hogy ha továbbra is Vajdaság kezében lenne a Naftagas, nem történhetett volna meg, hogy a polgárok mindenféle magyarázat nélkül magasabb decemberi villanyszámlákat kapjanak, és hogy a hazai gázt azon az áron fizettessék meg velük, amennyibe az oroszországi behozatali gáz kerül.

Dél-Szerbiában nincs panasz villanyszámlákra?

A Dél- és Kelet-Szerbiában működő Jugoistok áramszolgáltató szerint Szerbiának ezen a részén nem voltak komolyabb panaszok a decemberi villanyszámlák miatt. A cég szerint a villanyóra-leolvasások és az elszámolás alkalmával nem tapasztaltak lényeges különbséget az előző hónaphoz mérten. A Jugoistokban a jelenlegi helyzet okát abban látják, hogy az EPS Snabdevanje létrehozásával egyetlen áramszolgáltatót hoztak létre. „Nyolc éve szolgáltatjuk az áramot és végezzük a megfizettetést, és egyetlen alkalommal sem kerültünk olyan helyzetbe, amilyenben most az EPS Snabdevanje van” – írja a Jugoistok tegnap kiadott közleményében.