2024. április 26., péntek

Felelősséggel vállalni

Akik bátran felvállalják a felelősséget – Idényzáró beszélgetés Božo Zelićtyel, a pacséri vadászegyesület elnökével

Bár még tart a vadászidény, az egyesület eredményességéről és a vadállomány állapotáról máris teljes képet lehet alkotni. A pacséri Fácán Vadászegyesület 7823 hektáros vadászterülete többnyire apróvadas, a fő bevételi forrását azonban az őzbak vadászata jelenti. Az őzállomány kitűnő minőségét bizonyítja a turisztikai teríték, amelyre az elmúlt idényben egy arany-, két ezüst- és négy bronzérmes őzbak került.

A fácánállományt csak az évenként vásárolt csibékkel tudjuk fenntartani – ez környezetünkben mindenhol így van –, hatszáz fácán befogadására alkalmas madárházzal rendelkezünk. A 2013/2014. évi idényben 1500 kisfácánt neveltünk fel, majd engedtünk ki vadászterületükre.

A nyúllal azonban baj van. A pacséri Fácán Vadászegyesület betervezett négy nyúlvadászatából csak egyet tartott meg. Látva az első vadászat lesújtó eredményeit, a vadászterület más részein nem is próbálkoztunk vele, hanem azonnal leállítottuk a nyúl vadászatát.

Az enyhe idő ellenére felkészülten várjuk a vadetetést, 2,5 tonna szemes takarmányt, és több mint száz bála hereszénát vásároltak. Vadászterületünk vízellátását egy kisebb tó, két patak, valamint hét épített itató biztosítja egész éven át. Tudomásunk szerint a Vajdaságban csak a pacséri vadászoknak van szélvitorla által működtetett vaditatójuk. Jó kapcsolataink vannnak a helyi közösséggel, a faluban megbecsült szervezetként tartanak számon bennünket, és baráti kapcsolatokat ápolunk a környék többi vadászegyesületével. Csak ilyen hozzáállással lehet eredményt elérni, megőrizni a vadállományt. A jövőépítés érdekében azonban legfontosabb felvállalni a népszerűtlen, ám előrelátó döntéseket – hallottuk Božo Zelićtől.