2024. április 27., szombat

Egymillió dinár az NLB Banktól

Faragó János oromi biotermelő nyerte

Az oromi Faragó Jánosék 10 éve foglalkoznak biotermeléssel. Fűszerkeverékeik nemcsak a környékbeliek számárai ismertek, hanem szabadkai, újvidéki és belgrádi üzletekben is megtalálhatók. Faragóék a tavalyi év végén megnyerték az NLB Bank által organikus termeléssel foglalkozók számára meghirdetett egymillió dináros pályázatot.

– Az elsődleges szelekció után, úgy tudom, 41 pályázó közül esett a választásuk a mi pályázatunkra, mely egy modern, a mostani követelményeknek megfelelő szárító létesítésére szólt. Ennek csupán majd a részköltségeit fedezi a belgrádi NLB Bank által biztosított egymillió dinár – mondta Faragó János, aki azt is elmesélte, hogy tavalyelőtt próbálkoztak első alkalommal pályázatírással ugyanitt. Akkor a legjobb három pályázót támogatták egymillió, félmillió és kétszázötvenezer dinárral. Faragóék pályázatát akkor az első tíz közé sorolták, így pénzt ugyan nem kaptak, de szlovéniai utazást nyertek. Az idén viszont csak a legjobb pályázatot benyújtót jutalmazták.
Az új szárító mind technikailag, mind mennyiségileg megkönnyíti majd a termelést az oromi család számára. A magvak és füvek termesztése mellett saját késztermékeik is vannak, amelyeket maguk csomagolnak, ezeket főleg üzletekben értékesítik, de piacokon, vásárokban is megfordulnak olykor.
Faragóék a legtöbb háztartásban megtalálható fűszerek mellett különlegességekkel is tudnak szolgálni vásárlóiknak. Például a nálunk kevésbé ismert tárkony, borsikafű, izsóp és ázsiai azoki bab is kapható náluk. Jelenleg 10 hektárnyi területen gazdálkodnak, Faragó János elmondása szerint azonban akadtak szűkös évek is, különösen az elején.
– 2004-ben kezdtünk a feleségemmel ezzel foglalkozni. Előtte külföldön dolgoztunk, tehát amikor hazajöttünk, teljesen tapasztalatlanul vágtunk bele a termelésbe. Hogy mennyire éri meg biotermeléssel foglalkozni, nem tudom, nem gondolkodtam rajta. Voltak szűkös esztendők, de bennünket korábban is foglalkoztatott az egészséges táplálkozás, a természetgyógyászat. Meg sem fordult a fejünkben, hogy ne méregmentes termeléssel foglalkozzunk. Nem értem azokat a termelőket, akik saját részükre a konyhakertben külön termesztenek mérgező vegyszerek nélkül, míg a vásárlóknak olyan terméket kínálnak, amelyet ők maguk sem ennének meg.