2024. április 27., szombat

Radulović: Betegbiztosítást mindenkinek

A gazdasági miniszter szerint minden szerb állampolgárnak alanyi jogon kellene megkapnia a biztosítást

Törvénymódosítással lehetővé kellene tenni, hogy minden szerb állampolgár alanyi jogon megkaphassa a betegbiztosítást, még attól függetlenül is, hogy a munkaadója befizette-e az illetéketeket, nyilatkozta pénteken Saša Radulović gazdasági miniszter. Elmondta, ezt a vállalkozásfejlesztési akciótervbe foglalták bele. – A gazdasági minisztérium álláspontja szerint minden polgárnak meg kell kapnia a betegbiztosítást, alanyi jogon, csak azért, mert szerb állampolgár – emelte ki a miniszter.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Véleménye szerint igazságtalan, hogy a munkavállalókra hárítják a munkaadók felelősségét, miközben a munkaadók azok, akik nem fizetik be az illetékeket. Hozzátette, hogy a munkaadók ezzel kapcsolatos mulasztásával az adóhatóságnak kellene foglalkoznia. Értékelése szerint a jelenlegi érvényben lévő szülési szabadság rendszere sem jó, amely szerint a munkaadó fizeti ki a szabadság ideje alatt járó járandóságot, és csak ezután téríti meg a munkaadó költségeit a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap. – Nem a munkaadónak, hanem az alapnak kellene kifizetnie a szülési szabadság idején a járandóságokat – mondta Radulović.

A fent említettekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy azok a személyek, akik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál munkanélküliként vannak bejelentve, azok megkapták a betegbiztosítást. A miniszter végezetül megjegyezte, hogy a munkáról szóló törvény jól van megírva, kritikus fontosságú a gazdaság szempontjából, valamint minden foglalkoztatott érdekeit védi, sőt még a munkanélküliek és a feketemunkások érdekeit is.