2024. április 27., szombat
DAKAR-RALI

Saghmeister legjobbja!

Kegyetlen terepen, hajmeresztő szakadékok szélén hajtották az idei Dakar-rali 4. szakaszát, amely San Juan és Chilecito között terjedt el, az autósoknak és a kamionosoknak különösen hosszú mért szakaszon (657 km), a motorosok pedig ennél valamelyest kevesebbet ültek a nyeregben, de abban sem volt köszönet, mert a mért szakasz 353 km volt. Mégis, Saghmeister Gábor ezen a szakaszon érte el élete legjobbját a Dakaron, hiszen végül a 38. helyet kaparintotta meg, lehagyva ezzel csapattársait, a szlovén Miran Stanovnikot és a magyar Dési Jánost:

Carlos Sainz egy kiszáradt folyómeder mellett száguld el (Fotó: Beta/AP)

Carlos Sainz egy kiszáradt folyómeder mellett száguld el (Fotó: Beta/AP)

– Kiválóan érzem magam, s bár a bal vállam nem az igazi, úgy látszik, a fizikai felkészülés kiválóan sikerült, mert jól bírom a megpróbáltatásokat, jól alszok, így például legutóbb 7 órát sikerült végigaludnom. Mégis, nem ez volt a döntő momentum, hanem az, hogy előző este két órát tanulmányoztam a ránk váró útvonalat, s így a navigálásom tökéletesre sikerült, olyannyira, hogy még Stanovnikot is lehagytam. Bizakodással tekintek a Dakar megmaradt része elé, úgy érzem, hogy életem legjobbját is produkálhatom – nyilatkozta a szabadkai versenyző a táborba érés után.

Saghmeister lemaradása 1:43,34 óra volt a győztes spanyol Juan Pedredo Garcia (Sherco) mögött, a szakasz nagy vesztese pedig a címvédő francia Cyril Despres (Yamaha) lett, aki 42 perces lemaradással a 16. helyen ért célba, s nyilván lemondhat a titulusról.

Az autósoknál a kétszeres WRC-világbajnok 51 éves Carlos Sainz (SMG) leiskolázta a mezőnyt, s még a mögötte beérő címvédő francia Stéphane Peterhanselnek is 6,04 percet adott, másik nagy riválisának, a szintén minis katari Nasszer al-attijahnak pedig 8,58-at, és összesítettben átvette a vezetést.

A kamionoknál a holland Gerard De Rooy (Iveco) biztosan halad, hiszen ezt a szakaszt is megnyerte, s jószerivel már mindenkit lerázott a nyakáról, mert az összesítettben őt követő honfitársa, Marcel Van Vliet (MAN) is már 36,12 percre van tőle.

A quadosoknál ezúttal a chilei Ignacio Casale (Yamaha) szakította át a képzelt célszalagot, de azért a lengyel Rafal Sonik (Yamaha), a holland Sebastian Husseini (Honda) és az uruguayi Sergio Lafuente (Yamaha) még megszorongathatja.

Tegnap az idei Dakar leghosszabb szakasza várt a versenyzőkre Chilecito és Tucumán között, azzal, hogy most egyforma hosszúságú volt a mért szakasz, a 911 kilométerből 527 km. A versenyigazgató szerdai elmondása szerint ez az etap nem olyan gyors, hanem jobban homokos és dűnés, tehát nem veszélytelen, hanem egészen más, mint az előző napi. Mivel hosszabb és lassabb is volt, ezért a versenyzők csak az ottani idő szerint valamikor este, lapzártánk után értek be.

Az összesített élmezőnye, motorosok: Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 15:39,53 óra, Marc Coma (spanyol, KTM) 3,10, Francisco Lope Contardo (chilei, KTM) 5,12 perc, … 68. Saghmeister 6:38,28 óra lemaradás stb. Autósok: Sainz 14:52,47 óra, 2. Nani Roma (spanyol, Mini) 2,06, 3. Al-Attijah 6,56 perc lemaradás stb. Kamionosok: De Rooy 16:17,33 óra, Van Vliet 36,12, Andrej Karginov (orosz, Kamaz) 41,11 perc lemaradás stb. Quadosok: Casale 19:45,26, Sonik 9,35, Husseini 13,14 perc lemaradás stb.

Ma a Tucumán és Salta közötti 6. szakasz következik, amely a motorosoknak és a quadosoknak 464 km (400 km mért szakasz), az autósoknak 694 (424), a kamionosoknak pedig 550 (156) kilométer.