2024. április 27., szombat

Megkezdődtek a munkálatok Užicében

A Szerbiai Katonaság segítségével építik az alternatív vízellátó rendszert

A Szerbia Vizei Közvállalat, a Szerbiai Katonaság és több vállalkozó kezdte meg szerdán annak az alternatív vízvezetékrendszernek a megépítését, amely fogyasztásra alkalmas ivóvízzel látná el Užicét. Goran Puzović, a Szerbia Vizei Közvállalt igazgatója kiemelte, hogy munkacsoportok 24 órán át fognak dolgozni, hogy a város vízellátása helyreálljon. Mint megjegyezte, még egy kivitelezőre várnak, az elvégzi majd azokat a feladatokat, amelyeket a Szerbiai Katonaság alakulatai nem tudnak, méghozzá a vízvezetékcsövek hegesztését és vízvezeték ellenőrzését.

– Hétfő óta terepen van mindenki, a földmunkagépek kedden megérkeztek, és hamarosan megérkeznek azok a vízvezetékcsövek, amelyek összekötik majd az užicei vízvezetékrendszert és a čajetinai vízellátó rendszert – mondta a közvállalat igazgatója.

Mint ismeretes, december közepén a Köztársasági Egészségügyi Intézet toxintermelő kékalgát (cianobaktérium) mutatott ki a városi ivóvízellátó rendszert tápláló Đetinja folyót felduzzasztó Vrutci víztározóban, majd az ivóvízelemzések is kimutatták a baktérium jelenlétét. A hatóságok elrendelték a városi vízvezetékrendszer átmosásos fertőtlenítését, de ennek ellenére a Dr. Milan Jovanović Batut intézet szombati vízmintaelemzése továbbra is cianobaktériumot mutatott ki a klórnál 2,8-szor erősebb klór-dioxiddal fertőtlenített vízvezetékekben. A városban rendkívüli helyzetet rendeltek el, és tartálykocsikat vezényeltek ki a városba, mivel a csapvíz forralás után sem fogyasztható, mert a cianobaktérium lebomlási melléktermékei hőálló toxinok.

Puzović kiemelte, hogy a két település vízellátását összekötő 1,8 kilométeres vízvezetékszakasz csupán ideiglenes megoldás, és az előállt helyzet teremtette meg, valamint Užice fő vízkivételi forrása a Vrutci víztározó.

– A két települést összekötő vízvezetékszakasz megépítése után egy olyan munkacsoportot hozunk létre, amelynek az lesz a feladata, hogy feltárja a probléma keletkezésének pontos okát, és javaslatot tegyen, hogy miként lehet a jövőben megelőzni az ehhez hasonló jellegű problémákat, valamint hogyan lehet megtisztítani a kékalgával túlburjánzott víztározót – nyilatkozta az igazgató.

Véleménye szerint a probléma nem új keletű, csupán csak most kulminálódott. Hozzátette, a víztározó közvetlen közelében több illegálisan épített épület van, a környékbeli falvak nincsenek csatornázva, így a rovarölő szerek legnagyobb része a mesterséges tóba kerül. Elmondta, hogy kivizsgálják azt is, hogy állami és helyi szinten egyaránt ki a felelős azért, hogy veszélybe került Užice vízellátó rendszere, megsértve a lakosok alapvető jogait.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem kezdtek neki korábban a probléma orvoslásának, Puzović azt válaszolta, hogy az állam csak azt követően kapcsolódhatott be a problémamegoldásba, hogy a Köztársasági Egészségügyi Intézet fogyasztásra alkalmatlannak minősítette az ivóvizet, eddig a pontig ugyanis a városi önkormányzat hatásköre alá tartozott a helyzet kezelése. Azzal kapcsolatban, hogy a víztározó hogyan működhetett évek óta engedély nélkül, a közvállalat igazgatója megjegyezte, még 2009-ben megkezdték a mesterséges tó műszaki átvételét, a ellenőrző bizottság azonban ekkor több olyan műszaki hiányosságot állapított meg, amelyeket azóta sem oldottak meg.

– Szerbiában rengeteg illegális épület van, és a Vrutci víztározó nem az egyetlen vízgazdálkodási létesítmény, amellyel problémák vannak – vetette fel az igazgató.

Ugyanakkor a szerb kormány szerdán záradékot hozott, amely szerint Užice vízellátását mihamarabb meg kell oldani, valamint utasította az illetékes minisztériumokat, hozzanak javaslatokat arról, hogy a szerb kormány miként és milyen mértékben vehet részt az ideiglenes vízvezetékszakasz kiépítésében.