2024. április 27., szombat

Védetté nyilvánítanák a holtágakat

A zentai Bátka, Mákos, Pána és a Halászcsárda területén lévő telkek tulajdonosait is érinti a projektum

Érdeklődés hiányában decemberben elmaradt Zentán a Felső-Tisza mente holtágainak védetté nyilvánítása érdekében készült tanulmány promóciója, pedig sokakat érint a téma, amelyet a horgászegyesület által összehívott ülésen szándékoztak ismertetni.

– Mivel folyamatban van a holtágak védetté nyilvánítása, az ezek környékén élő vagy víkendházzal, gyümölcsössel rendelkező polgároknak be kell majd tartaniuk bizonyos előírásokat. A hatóságoktól pedig elvárják, hogy elősegítsék e feltételek betartását – nyilatkozta Alföldi Mihály programkoordinátor. Ennek kapcsán szerettek volna párbeszédet kialakítani a zentai Bátka, Mákos, Pána és a Halászcsárda területén lévő víkendházak és gyümölcsösök tulajdonosaival. Alföldi elmondta, hogy amennyiben védetté nyilvánítják ezeket a területeket, az itt telekkel rendelkezőknek többek között figyelniük kell a környezetszennyezés mérséklésére, különösen a gyümölcsösökben használt vegyszerekre. Az idén képzéseket is szerveznek abból a célból, hogy az előírások szerint alkalmazzák a vegyszereket. A termelőket ezenkívül tájékoztatni szeretnék a biotermesztés előnyeiről, illetve az állam által a biotermelőknek nyújtott szubvenciókról.

A projektumot 2001-ben indították el, s 2008-ban történt az első nagy előrelépés, amikor a magyarkanizsai önkormányzat, karöltve a szegedivel, egy határon átnyúló IPA-projektum keretében elkészítette a holtágak revitalizációjának a tervét. Ezt követően az újvidéki Természetvédelmi Ügynökség elvégezte a szükséges felméréseket, az eredményeket továbbította az illetékes belgrádi intézményekhez, s az értékelés eredményeit legkésőbb 2015-ben nyilvánosságra hozzák. A területek felügyeletét a Vajdasági Vízgazdálkodási Közvállalat végzi.

– Ekkor már más érdekek is előtérbe kerülhetnek, nem csak a zentaiaké, ezért kellene mielőbb megfogalmaznunk a saját szükségleteinket, hogy ezeket is figyelembe vegyék – emelte ki Alföldi Mihály, s felkérte a zentai község területén tevékenykedő természetvédelmi szervezeteket, hogy évi közgyűlésükre hívják meg a horgászegyesület aktivistáit, hogy beszámolhassanak a projektumról, s az egyesületek is elmondják véleményüket a dokumentumról.