2024. április 27., szombat

Idegenforgalmi oklevél a legjobbaknak

Öt kategóriában ítélt oda el elismerést Szabadka város Turisztikai Szervezete

Szabadka város Turisztikai Szervezete díszoklevelet adományozott azoknak, akik az idei évben kiemelkedő tevékenységükkel megemelték Szabadka idegenforgalmi szolgáltatásainak minőségét, s hozzájárultak a város színvonalas turisztikai népszerűsítéséhez. A díszoklevél kiosztásának célja a fenntartható turizmusfejlesztés, valamint mindazon személyek és intézmények munkájának elismerése, akik és amelyek az elmúlt egy évben kiemelkedő eredményeket értek el városunk turisztikai kínálatának gazdagításában. A díszoklevél odaítélésének fő kritériuma a városi költségvetésbe befizetett idegenforgalmi adó nagysága volt.

A díszoklevél kiosztásának ünnepségén jelen volt Maglai Jenő, Szabadka polgármestere is, aki a vendégekhez szólva kiemelte, az önkormányzat vezetőinek támogatniuk kell a város Idegenforgalmi Szervezetének munkáját, s a város turizmusának fejlesztését, s nemcsak az idegenforgalomban dolgozóktól kell várni az eredményt, hanem segíteni is kell nekik, hogy sikeresebbek legyenek.

– A városnak kötelessége segíteni ezt a munkát, mert úgy véljük, Szabadka és környékének turizmusa terén még nagyon sok kiaknázatlan lehetőség van. Természetesen elsősorban Palics és annak fejlesztése kerül ilyenkor szóba, de ez csak egy részét jelenti, a jövőben más területek fejlesztését is tekintetbe kell venni. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Palicsi-tó tisztításában hamarjában nem lesznek nagy előrelépések, de úgy vélem, hogy a jövő év folyamán a Zsinagóga restaurálása, felújítása kapcsán már beszélhetünk erről, mely úgyszintén egyik gyöngyszeme ennek a közösségnek, s ami hozzájárul a turisták számának növeléséhez – mondta a polgármester.

Ivana Anđelković, az Idegenforgalmi Szervezet igazgatónője a díszoklevelek kiosztása előtt beszámolt az elmúlt év tevékenységéről is az egybegyűlteknek. Elmondta, amikor az idegenforgalmi idényre készülődtek, nagy figyelmet fordítottak a kiadványokra, melyeket a médiában és a turisztikai kiállításokon népszerűsítettek. Készültek útikalauzok, egy kalendárium a rendezvényekről, a Szabadka és Palics helyszíneit tartalmazó térkép megújult, készült egy mobiltelefonos applikáció is és jelen vannak a közösségi oldalakon is. Számos idegenforgalmi kiállításon vettek részt, és együttműködnek más szervezetekkel is, melyeken keresztül úgyszintén lehetőség van Szabadka turisztikai érdekességeinek népszerűsítésére.

– A turizmust tekintve nagyon jó eredményekről számolhatunk be. A tavalyi évhez képest a látogatók száma 24,3 százalékkal növekedett, az itt töltött éjszakák száma 25,6 százalékkal növekedett, és a külföldi látogatók száma történelmi rekordot döntött meg, ugyanis 30,8 százalékos növekedésről számolhatunk be, azaz októberig 45 ezer külföldi szállt meg nálunk, legtöbben Norvégiából – tudtuk meg az igazgatónőtől.
Az ünnepség végén adták át a díszokleveleket, melyeket a Hotel Galleria, a Hotel Gloria, a Villa Verona és a Nordent Fogorvosi Rendelő képviselői, valamint Svetislav Milanković, a Városi Múzeum munkatársa vehetett át.