2024. április 27., szombat

December után öt nap szünet következik

A Népkonyha januárban majd csak hatodikától folytatja a munkáját – A költségvetéstől függ, hogy jövőre is 1100 adag meleg étel készül-e majd

A szabadkai Vöröskereszt 2013-as programja szerint az év végéig, vagyis december 31-ig tart a Népkonyha-programjuk, amelynek során összesen 1100 rászoruló személy kap meleg egytálételt mindennap. A program lejárta után ugyanakkor, a jövő évi városi költségvetés életbe lépéséig viszont a humanitárius szervezet saját eszközeire van utalva, az egytálételek osztását az újévi ünnepek után, január 6-án folytatják majd.

– Szabadkán a Népkonyha 1993 óta működik. Kezdetben naponta 150–180 adag ételt készítettünk, majd 2000-től 2004-ig 3000 adag egytálételt tudtunk naponta készíteni. 2004 után pedig már a Vöröskereszt a lehetőségeihez mérten igyekezett eleget tenni az igényeknek, így 600 adagtól 1100 adag kiosztását tudtuk elvégezni – tekintett vissza a Népkonyha működésének történetére röviden Pecze Mihály, a szabadkai Vöröskereszt titkára. Mint kiemelte, ebben az évben 1100 rászoruló személy kap főtt egytálételt, amit 17 elosztási helyen osztanak szét.
– A 2013-as programunk szerint december 31-ig szállítjuk ki a főttétel-adagokat. Január elsejétől január 5-ig nem működik majd a Népkonyha, majd 6-ától ismét folytatjuk, függetlenül attól, hogy az önkormányzattal mikor írjuk alá a részleges támogatásról szóló megállapodást. Erre a megállapodásra január 20-a és 25-e előtt a korábbi tapasztalatokból kiindulva nem kerül sor. De a Vöröskeresztnek a korábbi időszakban sikerült felhalmozni annyi élelmiszert, hogy saját erőből a formális körülményektől függetlenül, januárban is működtetheti a Népkonyhát – mondta.

Rámutatott, rendkívül összetett munka a Népkonyha működtetése, ugyanis nagyon sok, úgy egészségvédelmi, mint gazdasági követelménynek kell eleget tenni. A következő év pedig új törvényes előírásokat hoz magával a közbeszerzések terén. Ugyanakkor komoly erőforrásokra és szervezésre is szükség van, és mintegy 80 önkéntes vesz részt az ételadagok elosztásában. Rámutatott, a közbeszerzés új szabályozása a határidők betartása miatt további nehézségeket gördít majd a Vöröskereszt elé. Egyrészt a városi költségvetés megvalósításától függ, vagyis a résztámogatási szerződések aláírása után tudják majd csak kiírni a közbeszerzési pályázatot, amely további határidőket követel, és amennyiben minden a megfelelő rendben megy, és senki nem fellebbez a közbeszerzési eljárás kapcsán, akkor is jó esetben a beszerzésre majd csak március, április folyamán kerülhet sor. A Vöröskereszt tartalékai ugyanakkor nem biztos, hogy kitartanak addig.
– A Vöröskereszt legfeljebb egy hónapig tudja fenntartani a melegétel-adagok előállítását – tudtuk meg.

Rámutatott, a néhány napos megszakítás elsősorban a pénzügyi helyzet miatt szükséges.
– A Népkonyha-program meghatározó résztvevője az önkormányzat, a költségvetéstől függ, hogy mikor és mekkora számban készülnek az adagok. Jelen pillanatban két dolgot tudunk biztosan, egyrészt, hogy folytatódik majd a program, másrészről pedig biztos, hogy a Vöröskereszt 6-ától folytatja ezt a programot. A formai egyeztetések után pedig már konkrétabban is tudni lehet, hogy 2014-ben hány főttétel-adagot tudunk majd előállítani – mutatott rá a Vöröskereszt titkára.

Pecze Mihály kiemelte, hogy a Vöröskereszt szociális programjához tartozik annak a 3000 élelmiszerből és tisztálkodási szerekből álló csomagnak a szétosztása is, amire az önkormányzat pénzt különít el. Ebben az akcióban az önkormányzat biztosítja a pénzt, a Szociális Munkaközpont jelöli meg, kik a rászorulók, a Vöröskereszt pedig raktározza a csomagokat, illetve az önkéntesek végzik azok elosztását.

– A Vöröskereszt önerőből is készít emellett még élelmiszercsomagokat. Éves szinten mintegy 500 csomagot tudunk összeállítani, aminek kiosztása a Vöröskereszt diszkréciós joga alapján történik. De ezeket a csomagokat túlnyomórészt a késő őszi és téli időszakban osztjuk szét, a nagy hidegekben, a nehezen megközelíthető tanyákra. Sokszor felmerül olyan probléma, hogy a Szociális Munkaközpont a törvényes előírások miatt nem tud támogatást kiosztani egyik-másik családnak, ugyanakkor a valós helyzet értékelése után a Vöröskereszt pillanatnyi segítséget tud nyújtani ezzel a csomaggal – mutatott rá a titkár.