2024. április 27., szombat
BÉGASZENTGYÖRGY

Kiléptetik a haladókat?

Radomir Nikolić, a Szerb Haladó Párt Végrehajtó Bizottságának elnöke a párt elnökségének minapi ülése után közölte, hogy a haladók tizenegy községben kilépnek a hatalomból, köztük Bégaszentgyörgyön (Žitište) is. A bégaszengyörgyi haladók szerint viszont erre semmi ok nincs. Mert hogy a pár hónapos munkájuknak megvan az eredménye.

Ezt nyilatkozta tegnap Mitar Vučurević (SZHP) bégaszentgyörgyi polgármester is, aki a pártközpontból még nem kapott hivatalos utasítást a hatalomból való kilépésre. Mint mondja, megpróbálja majd meggyőzni a legmagasabb pártvezetőséget arról, hogy miért is lenne jó, hogy a haladók továbbra is a községi hatalomban maradjanak. De ha nem jár sikerrel, akkor mindenképpen lojális marad a pártvezetőséghez és Aleksandar Vučić pártelnökhöz, és tiszteletben tartja az elnökség döntését.

A haladók szerint az elmúlt négy hónap alatt, mióta hatalmon vannak, a lehető legnagyobb mértékben ésszerűsítették a közszférát (megszüntették a fiktív napidíjak kifizetését, szigorították a hivatali járművek használatát, csökkentették az önkormányzati tanácsadók és a községi tanács tagjainak a számát), és elfogadták a 2014-es költségvetést is. Mindez szerintük azt indokolja, hogy a haladóknak továbbra is a hatalomban kell(ene) maradni.

A bégaszentgyörgyi helyhatósági választásokon a DP kilenc, az SZSZP nyolc, az SZHP négy, a VSZL és a VMSZ három-három, a SZER és az SZDP pedig két-két mandátumot szerzett. Az önkormányzati vezetőség megalakulása után úgy tűnt, hogy stabil többségű hatalma lesz a fejletlen határ menti községnek, mivel gyakorlatilag csak a haladók maradtak ellenzékben. Aztán változni kezdtek a politikai erőviszonyok a községben: a haladók képviselői csoportja kilencre gyarapodott.

Az első fordulat június végén következett be, amikor Dušan Milićev (SZSZP) polgármester helyére Ljubinko Petković (DP), a bégaszentgyörgyi helyi tanács korábbi elnöke került. Akkor a 31 tagú helyi parlament 18 mandátummal rendelkező koalíciója vette át a hatalmat (DP, ESZ, VMSZ, VSZL, SZENYP és az SZHP egy átlépett képviselője), a haladók és a szocialisták pedig ellenzékben maradtak.

Két hónappal később – Ljubinko Petković lemondása után – Mitar Vučurević (SZHP) került a helyére. A hatalmi koalíciót azóta a haladók irányítják. A többséget, az SZHP mellett a VMSZ és a Napred Žitište mozgalom köré csoportosuló, korábban más pártokban politizáló képviselők alkotják. Tizenkilenc mandátummal rendelkeznek. Ellenzékben maradtak az SZSZP, a SZER, a DP és az SZDP képviselői, valamint két független és egy, a haladók táborából távozó képviselő. A szocialisták szerint törvénytelenül vonták meg a mandátumot az egyik képviselőtől, ezért bírósághoz fordultak.

A haladók és a szocialisták viszonya az elmúlt néhány hónapban folyamatosan romlik. Mitar Vučurević a szocialisták községi bizottságának a feloszlatását követelte Ivica Dačićtól. A szocialisták viszont azt híresztelték, hogy feloszlatják a haladók községi bizottságát.