2024. április 26., péntek
ÉCSKA HALGAZDASÁG

Megfeleződött az értékesítés

A Lukácsfalva közelében fekvő Écska halgazdaságon nagyban folyik az idei „termés” lehalászása. Kétszáz halász dolgozik a halászat mintegy 1700 hektárt felölelő negyven taván, a halgazdaság előtt pedig sorokban várakoznak az ország minden részéről érkező, speciális konténerekkel felszerelt tehergépkocsik.

Ez értető is, hiszen szokás szerint az év utolsó és az új év első hónapjában a legnagyobb a halfogyasztás. Ennek ellenére a bánáti halászok mégsem elégedettek. Számadások szerint ugyanis a tavalyihoz képest megfeleződött a termelés. A tavalyi 2300 tonna ponty helyett az idén csak 1200 tonnára számítanak. Decemberben 500 tonna halat terveznek értékesíteni és még ekkora mennyiség kerül a telelőkbe, amelyet tavaszra adnak el. A halgazdaság éves kapacitása egyébként 3000 tonna ponty. Megfeleződött az eladás annak ellenére is, hogy a tavalyi kilogrammonkénti 430-450 dinár helyett most 370 dinárba kerül a jó hírű écskai ponty. Nyilván ehhez hozzájárul az általános szegénység, de az a tény is, hogy amíg Európában a fejenkénti éves halfogyasztás 21,4 kg, addig Szerbiában alig 7 kilogramm.

A több mint egy évszázados múltra visszatekintő Écska halgazdaságot Európa legnagyobb édesvízi halastavaként tartják számon. A fél-intenzív módon tenyésztett hal – részben etetik a halat, részben pedig természetes élelemmel látják el – nem tartalmaz emberi egészségre káros anyagokat, és nincs benne sok zsiradék. Nenad Radulović, az Écska halgazdaság Rt. vezérigazgatója szerint a gomba módra elszaporodott, magántulajdonban levő halastavak gazdálkodását nem ellenőrzik kellőképpen, ezért a halkereskedelem 60 százaléka feketepiacon zajlik le. Ugyanakkor a halgazdaság helyzetét rontja a sok esetben gyanús eredetű külföldi hal behozatala is. Szerinte jó, hogy az állam végre segíti a halgazdaságokat is, de a kilogrammonkénti 7 dinárért rengeteg okiratot kell benyújtani az illetékesekhez.

Az Écska halgazdaság az EU országaiba és Oroszországba is exportálhatna, de ehhez még nincs kellő kapacitása. Egyelőre csak a boszniai Szerb Köztársaságba és Macedóniába szállítanak. Azt remélik, hogy mielőbb sikerül felépíteni a halgazdaság új létesítményét, amely majd lehetővé teszi a fagyasztott hal csomagolását.