2024. május 4., szombat

Ashton: Szerbia teljesítette a feltételeket

Az EU külügyi főképviselője szerint legkésőbb januárban meg kellene kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat

Arra kérem önöket, hogy a jelentésemet figyelembe véve, vallják be, hogy Szerbia teljesítette az áprilisban meghozott brüsszeli megállapodásban foglaltakat, áll Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének beszédébe, amellyel ma áll az Európai Tanács külügyminiszterei elé. A belgrádi sajtóhoz eljuttatott beszédében kiemeli, hogy ha a külügyminiszterek egyetértenek azzal a következtetésével, hogy Szerbia teljesítette az EU által kiszabott összes feltételt, akkor az első kormányközi konferenciával legkésőbb 2014 januárjában nyilvánosan nyissák meg a csatlakozási tárgyalásokat.

A főképviselő egy ötoldalas dokumentumban számol be részletesen Belgrád és Pristina viszonyának normalizálásáról, vagyis arról, hogy a szerb kormány milyen lépéseket tett, kezdve a koszovói helyhatósági választásoktól egészen az integrált határátkelőhelyekig. A brüsszeli megállapodás igazságszolgáltatásával kapcsolatos pontjáról szólva, amelyről pénteken nem sikerült megegyeznie Ivica Dačić szerb és Hashim Thaçi koszovói kormányfőnek, a főképviselő úgy szól, hogy Mitrovica körzetben csupán néhány technikai részlet tisztázása marad hátra, amely a bíróságok káder számával kapcsolatosak.

– Koszovó egy Felső Bírósággal és egy Fellebbviteli Bírsággal rendelkezik majd, Mitrovicában pedig a koszovói szerbek egy Alapfokú Bírósággal és egy ügyésszel rendelkeznek majd. Ezzel a koszovói szerb igazságszolgáltatási kádereit mindörökre integráltuk a koszovói igazságszolgáltatásba – áll a beszédben.

Catherine Ashton arra figyelmezteti az EU képviselőit, hogy ezzel a munkát nem fejezték be, és időbe telik, hogy a brüsszeli megállapodás teljes egészében megvalósuljon. Hozzátette, hogy ennek érdekében tovább folytatja közvetítői munkáját Szerbiával és Koszovóval is.

A belgrádi sajtó arról számolt be, hogy Aleksandar Vučić kormányalelnök tudomása szerint Catherine Ashton két dátumot jelölt ki a csatlakozási tárgyalások megkezdésére: az első december 20-a lenne, a második, a legkésőbbi pedig január 21. Véleménye szerint az EU külügyi főképviselőjének pozitív tartalmú jelentése a bizonyíték arra, hogy Szerbia óriási munkát fejezett be.

– A legnehezebb és legjelentősebb reformok véghezvitele maradt hátra annak érdekében, hogy Szerbia polgárai 2014-ben javulást érezzenek, ami után már nem fog számítani, hogy ki lesz hatalmon, csak az, hogyan és hány ember mondhat köszönetet azért, hogy jobban élhet – mondta Vučić.

Egyébként Brüsszelben tegnap és ma tartják az Európai Unió külügyminisztereinek tanácskozását. A külügyi főképviselő jelentését kedden hallgatják meg, azután meghatározzák Szerbia és az EU első kormányközi konferenciájának időpontját, amely egyben Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak kezdete is.