2024. április 27., szombat

Különleges partnerséget kínál Izraelnek és Palesztinának az EU

Az uniós külügyminiszterek döntése Brüsszelben

Úgynevezett különleges kivételezett partnerséget ajánl Izraelnek és a majdani palesztin államnak az Európai Unió arra az esetre, ha az izraelieknek és a palesztinoknak sikerül végleges békeszerződést kötniük – erről döntöttek hétfőn az uniós külügyminiszterek Brüsszelben.

Izraeli katonák őrizetbe vesznek egy palesztint, aki egy Rámalláh melletti faluban tiltakozott a ciszjordániai biztonsági fal felépítése ellen (korábbi felvétel) (Fotó: Beta/AP)

Izraeli katonák őrizetbe vesznek egy palesztint, aki egy Rámalláh melletti faluban tiltakozott a ciszjordániai biztonsági fal felépítése ellen (korábbi felvétel) (Fotó: Beta/AP)

Ez nagyobb hozzáférést jelentene mindkét állam számára az európai piacokhoz, szorosabb kulturális és tudományos kapcsolatokat tenne lehetővé, megkönnyítené a kereskedelmet, a befektetéseket és az üzleti kapcsolatok létesítését az izraeliek és a palesztinok számára – derül ki a miniszterek által elfogadott, úgynevezett végkövetkeztetésekből.

Emellett az EU védelmi együttműködést és megerősített politikai párbeszédet is ígér „mindkét államnak”.

„A jelenlegi tárgyalások mindkét fél számára egyedi lehetőséget kínálnak, amelyet meg kell ragadni a kétállami megoldás megvalósítása érdekében” – vélekednek a miniszterek, kijelentve, hogy az egyállami megoldás nem volna összeegyeztethető mindkét fél „legitim szuverén és demokratikus kívánalmaival”.

Az uniós diplomáciai vezetők óva intenek minden olyan lépéstől, amely alááshatja a béketárgyalásokat, továbbá sajnálatukat fejezik ki, hogy Izrael folytatja a telepek bővítését, „amelyek a nemzetközi jog értelmében törvénytelenek, és akadályt gördítenek a béke útjába”. Emellett a miniszterek tanácsa az uszítást és a megszállt területeken tapasztalt erőszakot, továbbá az épületrombolásokat is elítéli, ahogy a romló gázai humanitárius helyzet miatt is sajnálatát fejezi ki.

A tanács az Irán és a nagyhatalmak között uniós közvetítéssel Genfben létrehozott, történelminek tekintett megállapodást is üdvözli. Ez erről kiadott, mindössze 10 soros konklúzióban a miniszterek támogatásukról biztosítják a megállapodást.

A tanács külön foglalkozott a szíriai helyzettel és a Libanonra gyakorolt hatásával. Arról kiadott konklúziójukban a külügyminiszterek szintén elítélik az erőszakot, egyúttal „erőteljesen felszólítanak” minden politikai erőt Libanonban, külön megnevezve a síita Hezbollahot, hogy tanúsítsanak felelősségteljes magatartást, s tartsák tiszteletben Libanon politikáját, amellyel Bejrút elhatárolódik a szíriai konfliktustól.