2024. április 26., péntek

„A haladók nem generálnak válságot”

Goran Knežević: A tartományi hatalmat nem az utcákon fogjuk megdönteni

Vajdaságban mindennél fontosabb lenne előrehozott parlamenti választásokat tartani, mivel a Bojan Pajtić vezette tartományi kormány elveszítette legitimitását, fejtette ki Goran Knežević, a Szerb Haladó Párt alelnöke, majd hozzátette, hogy mindennek ellenére nem az utcákon fogják megdönteni a tartományi kormányt. A hatalomváltásnak törvényesnek és legitimnek kell lennie, mutatott rá Knežević.

– Bojan Pajtić tartományi kormányfő néhány évvel ezelőtt a hódsági helyhatósági választásokat előtt azt mondta, hogy a Demokrata Párt hitelességét az igazolja, hogy minden önkormányzati választáson a legtöbb szavazatot szerzi meg. Ha ez a viszonyítási alap, akkor megállapíthatjuk, hogy most az SZHP a legitim politikai erő Vajdaságban, ezért pártunk joggal követeli a választások kiírását Vajdaságban. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az alkotmánybíróság a tartomány hatásköreiről szóló törvény, valamint Vajdaság statútumának bizonyos rendelkezéseit alkotmányellenesnek nyilvánította – fejtegette Knežević a Politika belgrádi napilapnak nyilatkozva.

Az SZHP alelnöke megcáfolta, hogy pártjának politikai válság generálása lenne a célja. Az SZHP egyedül azt követeli, hogy mindenki tartsa tiszteletben Szerbia alkotmányát, valamint az alkotmánybíróság döntését, érvelt Knežević, aki nem biztos abban, hogy a vajdasági emberek tavaly akkor is a DP-re szavaztak volna, ha addigra kiderültek volna a Vajdasági Fejlesztési Bank és a Tartományi Nagyberuházási Alap körüli visszaélések.