2024. április 27., szombat

Erős gyökerek

Vasárnap este a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben volt a Magyar Szó 2014-es Naptárának első bemutatója. Az esten Varjú Márta főszerkesztő és Nagy Magdolna, a Naptár szerkesztője képviselte lapunkat. A Naptár-bemutatót megelőzően, a művelődési egyesület havonta jelentkező Vendégem című műsorában Lennert Móger Tímea Doroszlón élő költőnő mutatkozott be a közönségnek.

Lennert Móger Tímeának 2012-ben jelent meg az első verseskötete, Kollázs címmel, most készül a második, a tervek szerint néhány hónap múlva a zEtna kiadásában jelenik majd meg. Ezek az új versek Stock János fotográfus fotóira íródnak, az ő képei inspirálták/inspirálják e szövegeket. Közben itthon és Magyarországon folyóiratokban, antológiákban is megjelennek a költőnő versei. Mindezt vasárnap este hallottuk, ahol a Vendégem című műsorban Miklenovics Aranka beszélgetett vele. Mint elhangzott, a költőnő Doroszlón a helyi Móricz Zsigmond Művelődési Egyesületben színjátszó csoportot vezet, és ő irányítja a Fehér Ferenc irodalmi csoportot is. Foglalkoztatja a gondolat, hogy egy időre külföldre távozik, de azok az alapértékek, amelyeket csak itthon kap meg, marasztalják, visszatartják ettől. Ezek az értékek azok, amelyek – erős gyökérként – sok nyugat-bácskai fiatalt szintén itt tartanak a szülőföldön. Ő azt tapasztalta, akik nem vesznek részt aktívan a helyi művelődési életben, sem más közéleti tevékenységben, azok könnyebben elmennek. Most folynak egy kisjátékfilm előkészületei Doroszlón, amely címe Menni vagy nem lenni lesz. Ez az alkotás is a menni vagy maradni témát dolgozza fel, egy szerelmi történetbe ágyazva, Goretić Péter rendezésében. Ahol ennyi inspirációra lel az ember, onnan nehéz elmenni. Az esten Kapornyai Lívia Lennert Tímea-verseket mondott, Torok Orsolya pedig gitárkísérettel olyan költeményeket adott elő, amelyeket ő zenésített meg erre az alkalomra, meglepve ezzel a költőnőt is.

Az est másik részében Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője elmondta, lapunk jövő karácsonykor ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, de már most megkezdődik a jubileumhoz kötődő ünnepségsorozat. Kiadványok egész sora is napvilágot lát az elkövetkező időszakban, elsőként az az interjúkat, neves emberek receptjeit is tartalmazó könyv hagyja el a nyomdát, amely a Tarka Világ mellékletünk 20 éves jubileumára és az 1000. szám megjelenése alkalmából készült. Mint a főszerkesztőtől megtudtuk, az első, akkor még csak 80 oldalas Naptár már 1945-ben megjelent. Mivel több évig szünetelt a hagyományos kiadvány megjelenése, ez a most megjelent, 2014-es a 60. Naptár. Nagy Magdolna, a Naptár szerkesztője elmondta, e kiadványban a jubileumra való tekintettel a 70 év a leggyakrabban előforduló szó, és olvashatunk például arról, hogy 10 vajdasági település – Szabadka, Zenta, Ada, Temerin stb. – milyen fejlődési ívet tudhat maga mögött. Nagyon érdekes a vajdasági migrációs adatokat taglaló írás is, amelyből kiderül, hogy 1948-ban a lakosság 22 százalékát képezték a betelepedett polgárok, 2011-ben pedig ez az arány elérte a 45 százalékot. A jelenlegi újvidékiek 59 százaléka nem újvidéki származású. Természetesen az olyan hagyományos tartalmak, mint a kertésznaptár és a keresztrejtvény helyet kapott a kiadványban.