2024. április 27., szombat

Stabil alapokon álló együttműködés

A Szerbia és Montenegró közötti kapcsolatokat nem terhelhetik szükségtelen kérdések, értett egyet a két ország miniszterelnöke

Ivica Dačić szerb és Milo Đukanović montenegrói kormányfő keddi belgrádi találkozójukat követően a sajtónak nyilatkozva úgy értékelték, hogy a két ország kapcsolatai egyre jobbak. Egyetlen olyan nyitott kérdés sincsen az országok között, amelyet ne lehetne megoldani, mondták a miniszterelnökök.

Egyetlen olyan nyitott kérdés sincsen az országok között, amelyet ne lehetne megoldani, mondták a miniszterelnökök (Fotók: Tanjug)

Egyetlen olyan nyitott kérdés sincsen az országok között, amelyet ne lehetne megoldani, mondták a miniszterelnökök (Fotók: Tanjug)

A folytatásban Dačić emlékeztetett, hogy milyen fájó volt Szerbiának, amikor Montenegró elismerte Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, Szerbia viszont nem kíván emiatt a téves döntés és lépés miatt dacoskodni.

– Koszovó államiságának elismerése miatt több évvel ezelőtt léptek fel problémák a két ország közötti kapcsolatok tekintetében. Ha azonban Szerbia azóta képes volt a Koszovó függetlenségét elismerő nyugati országokkal rendezni kapcsolatait, akkor talán nem éppen Montenegróval fogunk dacoskodni. Továbbra is úgy véljük, hogy Koszovó függetlenségének elismerése téves döntés volt Montenegró részéről, valamint a szerb államvezetőség is tévedett, amikor nem ajánlott fel semmit megoldásképpen. Még ha Koszovó témájában különböznek is a vélemények, Đukanović megérti, hogy milyen nehézségeket von maga után Szerbia előrehaladási igyekezete és a brüsszeli párbeszéd. Montenegróval kapcsolatban Szerbiának egyetlen hátsó szándéka sincsen, sem az államiság, sem a jövő tekintetében. A nyitott kérdéseket úgy kell megoldani, hogy az mindkét ország érdekeivel összhangban álljon – értékelte Dačić.

A szerb miniszterelnök szerint minél előbb meg kell változtatni a természetellenes helyzetet, hogy a Szerbia és a Montenegró közötti kapcsolatokat szükségtelen kérdések terhelik. A mostani találkozón, valamint a korábbi találkozókon elhangzó dolgok történelmi jelentőségűek a két ország és népeik számára, emelte ki Dačić.

Đukanović egyetértett szerbiai kollégájával, hogy a két ország közötti kapcsolatok felfelé ívelőek. Azon kívül, hogy Szerbiát és Montenegrót összeköti a múlt, a jelenben a közös értékek és célok is összekovácsolják a két országot, Szerbia és Montenegró célja ugyanis az, hogy az egyesült európai család részévé váljanak, hangsúlyozta Đukanović. Ehhez különösen fontos és igényes reformokat kell végrehajtani mindkét államban, fűzte hozzá a montenegrói kormányfő, aki arra számít, hogy az elkövetkező néhány évben országa az egyik legdinamikusabb beruházási helyszínek egyikévé válik, és ha ez megtörténik, akkor Montenegró tárt karokkal várja a szerbiai beruházásokat is. Montenegró minden gazdasági ágazatban együttműködne Szerbiával, első helyen azonban mindenféleképpen az élelmiszeripar áll, magyarázta Đukanović.

Ami a kettős állampolgárságot illeti, a kormányfők egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a két országban hatályos előírások annyira szöges ellentétben állnak egymással, hogy pillanatnyilag nehéz lenne kompromisszumot kötni ebben a témában. Dačić ehhez kapcsolódóan hozzáfűzte, hogy ebből a témából nem kell drámát fabrikálni, Đukanović pedig kifejtette: idővel, amikor egyre kevésbé lesz jellemző a téma elpolitizálása, biztosan teret találnak majd a kompromisszumos megoldásnak.

Újságírói kérdésre válaszolva a montenegrói kormányfő elmondta, hogy Darko Šarić szökésben lévő drogbáróról nem beszélgettek, ugyanakkor sikerült körvonalazni a két ország közötti rendőrségi együttműködés elmélyítését.

A szerb és a montenegrói miniszterelnökök kormányközi együttműködési megállapodást írtak alá az európai uniós csatlakozás vonatkozásában. Đukanovićot Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes is fogadta.

Đukanović, aki utolsó, 2006-os látogatását megelőzően 2003-ban, a meggyilkolt Zoran Đinđić temetésekor járt Szerbiában, kedden kora délután virágkoszorút helyezett el a szerb kormány épületének udvarában álló emléktáblára, amelyet ott helyeztek el, ahol Đinđić állt a lövések leadásának pillanatában. „Zoran Đinđićnek, Szerbia első demokratikus kormányfőjének, drága barátomnak” – áll a Đukanović által elhelyezett koszorú szalagján.

Zoran Bingulac, Szerbia podgoricai nagykövete szerint a keddi kormányfői találkozónak, valamint az utóbbi egy évben jellemző szerbiai–montenegrói államhatalmi összejöveteleknek köszönhetően stabil alapok teremtődtek a két ország közötti együttműködés elmélyítésének tekintetében.  

Nyitókép: Egyetlen olyan nyitott kérdés sincsen az országok között, amelyet ne lehetne megoldani, mondták a miniszterelnökök (Fotók: Tanjug)