2024. április 27., szombat
ZENTA

Együtt a nőkkel szembeni erőszak ellen

A 16 akciónap a nőkkel szembeni erőszak ellen elnevezésű kampány keretében Zentán is kerekasztal-beszélgetést tartottak a községi önkormányzat nemek egyenjogúságával foglalkozó tanácsának a szervezésében. Jablonszki Ilona, a tanács elnöke elmondta, hogy rengeteg nő van naponta kitéve pszichikai erőszaknak, sértegetéseknek, de a velük szemben elkövetett nemi és gazdasági erőszak is igencsak elterjedt.
Tavaly 42 nő esett áldozatul a családon belüli erőszaknak, s a Tisza-parti városban is történtek ilyen esetek. A tanács igyekszik felkarolni az áldozatokat, de a 0810 10 10 10-es segélyhívó számon is jelentkezhetnek az érintettek, azok is, akiknek jogi tanácsra van szükségük.

A zentai tanácskozáson Muškinja Heinrich Anikó tartományi ombudsman többek között elmondta, hogy gyakran érkezik panasz hozzájuk azokra az intézményekre (rendőrség, egészségügy, szociális központ), amelyeknek megfelelő módon kellene reagálniuk az ilyen esetekre. A legtöbb panasz e szervek tisztségviselőinek kellemetlen viselkedésére és illetéktelen észrevételeikre érkezik. Ezek gyakran hisznek is meg nem is az áldozatoknak, s van, amikor ide-oda küldözgetik őket. Megjegyezte: ez a tanácskozás is kiváló alkalom volt arra, hogy az esetek kapcsán tisztázzák, melyik intézménynek mi is a feladata, hogy az áldozatok tudjanak hova fordulni, s legyen nekik kire számítani.