2024. április 27., szombat

Hatvannégy éves a Vajdasági Rádió és Televízió

A Vajdasági Rádió és Televízió minden évben november 29-én ünnepli fennállásának évfordulóját. Az Újvidéki Rádió immár 64 éves múltra tekint vissza, a Vajdasági Televízió pedig 38 éve áll a nézők szolgálatában és 7 éve működik az internetes szerkesztőség. A 24 órás, állandó tévé- és rádióműsort több mint ezer alkalmazott készíti nap mint nap, összesen tíz nyelven.

A rádió M Stúdiójában pénteken megtartott alkalmi ünnepségen Srđan Mihajlović, a VRT vezérigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Üdvözlőbeszédében beszámolt a tavaly elért eredményekről, többek között azokról az újításokról, amelyek hozzájárultak a nézettség és hallgatottság növeléséhez, kiemelvén a vajdasági televízió második csatornájának vizuális felújítását, de kitért arra is, hogy a tévé státusa még mindig nem rendeződött, a helyiséghiány továbbra is nagy gondot jelent.
A médiaház fennállása alkalmából szervezett rendezvényen minden évben elismerésben részesítik a dolgozókat. Díjat kapnak a legnépszerűbb, illetve legszínvonalasabb műsorok készítői. Az idei mintegy 17 díjazott között van Márton Attila, a Vajdasági Televízió kisebbségi műsorokkal megbízott fő- és felelős szerkesztőhelyettese, Buda Hajnalka a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének főszerkesztője és Hegedűs Erika, az Újvidéki Rádió gazdasági műsorának szerkesztője. Az elismerések mellett az ünnepség végén átadták a Slavuj Hadžić-díjat is, amely a médiaház legkimagaslóbb szakmai elismerésének számít. A díjat ezúttal Mihail Ramač újságíró (a felvételen a többi díjazottal) érdemelte ki a tévé- és dokumentumfilm-sorozat terén elért eredményekért.

Érdekességnek számít, hogy az idei születésnapi ünnepségbe bevonták a nézőket és hallgatókat is. Ugyanis a születésnap kísérőrendezvényeként első alkalommal szerveztek muffinsütő versenyt. A résztvevők a Vajdasági Televízió reggeli műsorának ideje alatt behozhatták az általuk elkészített süteményeket, majd az újvidéki Athén (volt Zágráb) étteremben megtartott elbíráláson a médiaház dolgozóiból összeállt zsűri kiválasztotta a legízletesebb süteményt, és a nyerteseket értékes nyereményekben részesítette.