2024. április 27., szombat

Sok feltétel az újrafelosztáshoz

Jövő őszig el kellene végezni a tagosítást Bácsfeketehegyen és Szeghegyen – Folyamatban vannak az egyeztetések a földművesekkel

Több mint két évvel ezelőtt érkezett meg a minisztérium jóváhagyása a bácsfeketehegyi és szeghegyi kataszteri községekben tervbe vett tagosítás kérdésében, és akkor úgy tűnt, egy évre rá a földtulajdonosok birtokba vehetik új parcelláikat. Időközben azonban választások voltak, és az új községi hatalom új embereket nevezett ki a bizottságok élére. Majd az idén nyáron jött egy újabb községi politikai átrendeződés, így ismét változott az összetétel. Mindez természetesen minden alkalommal visszavetette a munkát.

– Most tudtommal a parcellák felértékelése van folyamatban, ami nem egyszerű, mert nemcsak a föld minőségét kell értékelni, hanem azt is, hogy milyen közel van a településhez, milyen közel a szilárd úthoz és a Krivajához, vagyis az öntözési lehetőséghez. Ezek mind nagyon fontos tényezők. A szakemberek véleménye szerint egyébként a bácsfeketehegyi földek többsége minőségi szempontból igen kiegyenlített képet mutat. Többnyire I. és II. osztályú földekről beszélhetünk, alig akad III. osztályú és ennél alacsonyabb. A tagosítási bizottság most egyezteti a tulajdonosokkal elvárásaikat. Ha családi gazdaság keretében együtt szeretnék művelni a földet, megkaphatják a földeket egymáshoz közel, ha nagyobb darabban szeretné valaki a földjeit, számíthat arra, hogy ezt a településtől messzebb kapja meg. A termelők azonban jelezhetik másfajta igényeiket is. Például azt, hogy szeretnének farmot kialakítani földjükön. Ez esetben kérhetik, hogy szilárd út mellett kapjanak földet, vagy ott, ahol villanyvezeték van. Mindez természetesen hosszadalmas folyamat, de csak a végén lehet kidolgozni egy újraparcellázási tervet, ez pedig ismét a tulajdonosok elé kerül megvitatásra. Az egyik albizottság kizárólag az úthálózat kialakításával foglalkozik, a dűlőutak kialakításával. A cél, hogy az utakra ne menjen több terület, mint most. Ennek értelmében a fő útvonalak, a Becsei út és a Verbászi út egészen biztosan megmaradnak, a többi utat pedig megegyezés szerint alakítják majd. A községi tanács korábbi mezőgazdasággal foglalkozó tagjával a napokban megpróbáljuk kidolgozni ezt a tervet is. Ez azért fontos, hogy ne kelljen a termelőknek lemondaniuk területeikről az úthálózat érdekében – hallottuk Bácsi Gábortól, a kishegyesi gazdasági és mezőgazdasági osztály vezetőjétől.

Az osztályvezető szerint az egyik legfontosabb az lenne, ha a kommasszációs  bizottság jövő októberének elejéig el tudná végezni a munkát, és a földtulajdonosok október elején birtokba vehetnék új földterületeiket. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a földművesek zökkenők nélkül elvégezhetnék az őszi vetést.