2024. április 27., szombat

Szigorúbban büntetik a köztulajdonban álló berendezések ellopását

Gyermekeknek, terhes nőknek és kismamáknak mindig jár az egészségbiztosítás – Új törvényeket fogadott el a képviselőház

A Szerb Haladó Párt képviselőinek javaslatára a köztársasági parlament keddi ülésén elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását, melyre a Szerbiai Villanygazdaság és a Szerbiai Vasutak közvállalatok kezdeményezésére került sor. Az említett vállalatok ugyanis arra szólították fel korábban az államot, hogy dolgozzon a nyilvános helyen lévő berendezéseket ért lopások és vandál cselekedetek problémájának megoldásán, amellyel az elkövetők többmilliós károkat okoznak a szóban forgó vállalatoknak, és rendellenességeket idéznek elő a szolgáltatások nyújtásában is. A parlament döntése értelmében szigorítják az efféle bűncselekedetek szankcionálását. Egy és nyolc év közötti börtönbüntetés jár majd annak, aki eltulajdonít kulturális vagy természeti kincsnek számító tárgyakat, vagy olyan köztulajdonban álló berendezéseket, eszközöket, melyek a vízellátás, a csatornahálózat, a hő-, áram- vagy földgázellátást szolgálják. Három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés vár azokra, akik módosítást végeznek, kárt tesznek ilyen berendezésekben vagy megsemmisítik őket, ha pedig ezzel a tettükkel veszélybe sodorják mások életét vagy a hálózat zavartalan működését, akkor esetükben is az egy és nyolc év közötti szabadságvesztés szankciója lép életbe. A módosítások azokra az esetekre is kitérnek, amikor valaki ok nélkül állítja meg a vasúti szerelvényt, és ezzel veszélybe sodorja a közlekedést és mások biztonságát – három évig terjedő börtönbüntetést irányoz elő a büntető törvénykönyv. Az ülésen elhangzott, hogy a felsorolt bűncselekedeteknek éppen a Szerbiai Vasutak látta a legnagyobb kárát, amely másfél milliárd dinárra rúg. A kimutatások szerint évről évre nagyobb számban lopnak el vagy rongálnak meg köztulajdonban álló, nyilvános helyen található eszközöket, berendezéseket.

A képviselők elfogadták a gyermekek, várandósok és kismamák egészségbiztosításáról szóló törvénymódosításokat is, melyek lehetővé teszik a lakosság e kategóriáinak betegellátását hitelesített egészségügyi könyvecske nélkül is. A változtatásokat Nebojša Stefanović, a parlament elnöke eszközölte. Az új rendelkezések sürgősen, nyolc napon belül életbe lépnek. Jóváhagyták a vasúti és közúti közlekedésre vonatkozó törvénymódosításokat, melyek értelmében a benzinkutak is a közutak szerves részeit képezik a jövőben, nem különálló létesítményekként tekint rájuk a törvény, ami lehetővé teszi a bérleti díjak növelését, továbbá azt is, hogy a közutak építési terveinek elkészítése során előre meghatározzák azokat a pontokat, ahol lehetőség lesz ilyen töltőállomások létrehozására.

Először kapott törvényes keretet a nyomozói tevékenység is a parlament keddi ülését követően. Tilos számukra azoknak a módszereknek, eszközöknek a használata, amelyek kizárólag az állami szervek hatáskörében állnak. Az egészségügyi tárca, a korrupció elkerülése érdekében, ki fog jelölni néhány olyan egészségügyi intézményt, ahol a nyomozók meg tudják szerezni a szellemi-fizikai képességekről szóló bizonylatot a munka ellátásához. A detektívek csakis az alany beleegyezésével kezdhetnek az információgyűjtésbe, s az illető kérésére nyomozói igazolványukat is fel kell mutatniuk.

Az árutartalékokról szóló új törvényt is megszavazták a képviselők, amelynek célja megelőzni a tartalékokkal kapcsolatos visszaéléseket és összehangolni az árutartalékok rendszerét a Kereskedelmi Világszervezet és az Európai Unió elvárásaival. Újdonságnak számít, hogy ezentúl kőolaj- és kőolajszármazék-tartalékai is lesznek az államnak, ennek megvalósítására 700 millió eurót kell elkölteni. A határidő azonban igen rugalmas: legkésőbb 2022. december 31-éig kell hozzálátni a törvény e kitételének alkalmazásához.