2024. április 27., szombat

Egy mosolygós családi nap

Családbarát közgondolkodás címmel tartott konferenciát és családi napot a Smile – Szabadkai Nagycsaládos Egyesület

A magyar óvodások és iskolások helyzetéről Vajdaságban, a magzatvédelemről, a Magyar Nemzeti Tanács népesedési akciótervéről és az Exspecto Mentálhigiénés Alapítvány családbarát programjairól is hallhattak egy-egy ismertetőt mindazok, akik részt vettek szombaton Szabadkán a Smile – Szabadkai Nagycsaládos Egyesület Családbarát közgondolkodás elnevezésű konferenciáján és családi napján.

László András, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke, Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Bizottságának elnöke és Benák Búcsú Emese, a Smile-Szabadkai Nagycsaládos Egyesület alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután a résztvevők Joó Horti Líviától hallhattak a magyar óvodásokat és iskolásokat érintő támogatásokról, mint amilyen a Szülőföldön magyarul pályázat, a beiskolázási csomag, az iskolabuszprogram, az ösztöndíjprogram, valamint kitért a magyar nyelven való tanulás fontosságára, a vajdasági magyar oktatás minőségességére és a pedagógusok képzési lehetőségeire is. Varga Mercédesz a Kelet-Európa Misszió tevékenységét mutatta be. Elmondta, hogy a szabadkai irodájuk egyrészt terhességi tanácsadóként, másrészt szeretetszolgálatként is működik. Ingyenes és diszkréciót biztosító tanácsadást végeznek például a hozzájuk segítségért forduló abortuszra készülő vagy abortusz után lévő nőknek. Ők az élet mellett foglalnak állást, szeretnék, ha a megfogant gyermekek meg is születnének, s Mercédesz elmondta, sokszor elég egy kis beszélgetés ahhoz, hogy a gyermekét elvetetni tervező nő is az életigenlés oldalára billenjen át.

Ricz Dencs Tünde az Exspecto Mentálhigiénés Alapítvány baba-mama-papa programjairól beszélt. A születés hete és a hordozás hete programsorozatot is megszervezik, ezenkívül az idén szeptembertől működik a Manó Kuckó, ahová a legkisebbeket és szüleiket várják például bábos tornára, mondókás foglalkozásra, továbbá a szülőknek tematikus beszélgetéseket is szerveznek szakemberek bevonásával. A jövő évtől pedig a várandósokat is bevonják a programokba. Sárcsevity Bea a Magyar Nemzeti Tanács népesedési akciótervéről szólt. Beszélt a hét munkatestületről és arról, ami az elmúlt három hónapban máris megvalósult: felállították a munkatestületeket, immár 10 önkormányzattal működnek együtt, anyabarát munkahelyek létesülnek, és a médiában is megjelentek a pozitív tartalmak az anyaság, a család szentségével kapcsolatban.

Ezután a jelen lévő civil szervezetek is bemutatkoztak, ami alkalmat adott az egymással való újabb együttműködések megteremtésére is.  
Míg a felnőttek az előadásokat hallgatták, a gyerekeket a játszóházban bábjáték, kvízkérdések és kézműves-foglalkozások várták. A Piroska és a farkas bábjáték után lehetett társasjátékozni vagy különböző karácsonyi díszeket készíteni. A gyermekek számára a kézműves-foglalkozást a szabadkai egyházmegye Caritasa, a Smile Szabadkai Nagycsaládos Egyesület és a Creatinas Kft. szervezte. A kézműves-foglalkozás a „Together is Better” IPA Határon Átnyúló program keretében valósult meg.
A konferencia és családi nap létrehozását a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a magyar kormány támogatta.