2024. április 27., szombat

Galamb, baromfi, nyúl...

Kisállat-kiállítás volt Topolyán

Hétvégén a topolyai Topolyáner Kisállattenyésztő Egyesület kétnapos galamb- és kisállat-kiállítást tartott a Mezőgazdasági Iskola tornatermében. Kalapáti Sándor, az egyesület elnöke elmondta lapunknak, hogy hetedik alkalommal szervezték meg az eseményt és ezúttal 48 kiállító érkezett, több mint 400 kiállított egyeddel. Versenyen kívül egzotikus pókok és madarak is szerepeltek a kiállítás látványosságai között.

A galambokat 3 magyarországi és több hazai bíróból álló zsűri értékelte. Minden kiállító állományából kiemeltek egy egyedet, valamint kiválasztották a kiállítás legszebb nyulát, galambját, tyúkját és a legszebb egzotikus állatát.
Kalapáti elárulta, hogy a kiállításon szervezett tombolával a gyerekek, fiatalok figyelmét szerették volna felhívni a kisállattartásra.
– A kiállítók főként idősebb emberek, nagyon kevés a fiatal kisállattenyésztő. Minden gyerek, aki kivezetett legalább egy felnőttet a kiállításra, kapott egy tombolajegyet, amivel megnyerhette az 5 nyereményállat egyikét. Reméljük, ezáltal néhányan megkedvelik a kisállatokat – mondta el az egyesület elnöke.
A kiállítás legszebb állatai címért folyó harcban a topolyai Pandurcsek Sándor nyula lett az első, a legszebb galamb a kishegyesi Bacsa Jánosé, a legszebb baromfi a zombori Durašin Stipané, a legszebb egzotikus állat pedig a topolyai Homolya Vincéé.
A VII. topolyai kisállat-kiállítást Topolya község önkormányzata, a Mezőgazdasági Iskola, a Gebi takarmánygyár, a Sipos és a Halasi vágóhidak, valamint több magánszemély támogatta.