2024. április 26., péntek

Tüntetésre készülnek

A szakszervezetek aggódnak az átszervezés alatt álló vállaltok jövőbeli sorsa miatt

Az önálló ipari szakszervezetek sürgős tárgyalást követelnek a szerb kormánytól, az átszervezés alatt álló vállalatok problémáiról tartanának megbeszélést. Kiemelték, amennyiben a szerb kormány öt napon belül nem szervezi meg a tárgyalást, akkor tüntetni fognak a szerb kormány és a gazdasági minisztérium épülete előtt. A szakszervezeteket az illetékes minisztériumnak az a bejelentése aggasztja, amely szerint néhány száz vállalt esetében gyorsított eljárással kívánják befejezni a folyamatban levő átszervezést. A szakszervezetek arra kíváncsiak, hogy a minisztérium bezárná-e azokat a vállalatokat is, amelyek még termelni tudnak, valamint elégedetlenségüket fejezték ki, hogy a gazdasági miniszter nem foglalkozik a szakszervezetek javaslataival és követeléseivel.

Dragan Zarubica, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének alelnöke szerint a vállaltok átszervezése után akár 50 ezer személy is munka nélkül maradhat.

– Sztrájkolni és tüntetni fogunk, hiszen a megoldással gyakorlatilag bezárják a vállaltokat és az utcára teszik az embereket. Ebből senkinek sem lesz haszna. Azt követeltük, hogy kössék össze a munkaéveinket, és folytassák a vállaltok támogatását – mondta Zarubica.

A gazdasági minisztériumban ezzel szemben azt állítják, hogy készek tárgyalni bárkivel, akinek ötletei és tervei lennének az átszervezések befejezésével kapcsolatban. Hozzáteszik, hogy az átszervezés már 10 éve tart, a vállaltok rosszabb helyzetben vannak, mint amikor az állam a megmentésükre sietett, és évente 750 millió dollárt fordít a fenntartásukra.

– Az új privatizációs törvény lehetővé teszi, hogy mindenki, így a szakszervezetek is javaslatot tegyenek. Ha úgy gondolják, hogy jó cégvezetési képességekkel bírnak, átvehetik a vállaltok feletti irányítást, feltéve, ha bemutatják, hogyan gondolják a vállaltokat megmenteni. Egy biztos, nem folytathatjuk a régi politikát. Szerbia haldoklik, és ha úgy folytatjuk, mint eddig, akkor nyugodtan lehúzhatjuk a rolót – mondta Aleksandar Stevanović, a gazdasági miniszter tanácsadója.

A gazdasági minisztérium november végére tette a problémás vállaltok részletes üzletelési beszámolóinak leadását, amelyek alapján a minisztérium 2014 közepéig eldönti, melyik cégeket zárja be és melyek maradhatnak fent. Az állam 300 millió eurót tervez fordítani azokra a munkásokra, akik az intézkedés után munkahely nélkül maradnak.