2024. április 27., szombat

Radulović: Darázsfészekbe nyúltam

Laganin: Lemondtam, hogy abbamaradhasson az üldözés

Saša Radulović gazdasági miniszter tagadta, hogy a munkája, illetve az általa vezetett tárca intézkedései miatt nyomást gyakorolna rá Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes és más kormánytagok. A tárcavezető szerint a Szerbiai Befektetés- és Kivitelösztönző Ügynökség (SIEPA) megszüntetéséről szóló döntést – amely voltaképpen a 2014-es költségvetési tervezet elfogadásával született meg – a kormány többi tagjával egyeztetve hozta meg.

Laganin csütörtöki lemondásával kapcsolatban kijelentette, hogy miután a minisztérium bűnvádi feljelentést tett a SIEPA igazgatója ellen, azután rögtön a fölmentésére vonatkozó felszólítást is továbbították, így Laganin csak e két döntés közé „lépett be” kéretlenül a lemondásával.

Božidar Laganin – aki tegnap sajtótájékoztatón számolt be távozása okairól – kijelentette, azért mondott le, hogy abbamaradhasson az ellene folyó üldözés és a SIEPA „satanizálása”.

Laganin elmondta, igaz az, hogy „telefonhívásokat kapott, és hogy a gazdasági miniszter ellehetetlenítette az ügynökség munkáját, ugyanis egyetlen dinár támogatást sem volt hajlandó jóváhagyni”, majd törvényellenesen próbálta leváltatni őt.

A váddal kapcsolatban, hogy az általuk támogatott projektumokkal beígért 55 000 munkahely helyett csak 16 000 nyílott, Laganin kifejtette, hogy ezek a beruházások még csak a megvalósítási szakaszukban vannak, és hogy a szóban forgó 16 000 munkahely csak azokra a projektumokra vonatkozik, melyek már teljesen lezárultak.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Saša Radulović tegnap a szerb köztelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy a minisztérium nem foglalkozik személyekkel, így személyes üldözést sem folytat, ők csupán a megállapított rendellenességekre reagáltak, az ügynökség ugyanis rosszul végezte a munkáját.

A gazdasági miniszter a személye ellen felhozott egyre szaporodó vádakkal kapcsolatban kijelentette, hogy ezek hazug állítások, amelyeknek a kiváltó oka az, hogy komoly reformokba kezdett, melyekkel igazi darázsfészekbe nyúlt, ugyanis sokak érdekét sértik ezek az átalakítások.

A látóhatáron már fel is tűnt az újabb darázsfészek. Radulović ugyanis elhatározta, hogy rendet tesz a Privatizációs Ügynökség munkájában. Ahogyan fogalmazott: véget vetne a magánosításnak nevezett, „rablásra emlékeztető módszereknek”.

A szándék komolyságáról tanúskodik, hogy csütörtökön Vida Uzelac személyében új ember került a Privatizációs Ügynökség élére.