2024. április 27., szombat

Bíróság előtt az exállamfő

Németországban példátlan jogi eljárás kezdődött az ország volt vezetője ellen

Kamerák és kíváncsiskodók sokasága között kellett utat törni a biztonsági embereknek, hogy Christian Wulff volt német államfő bejuthasson a bírósági tárgyalóterembe. A saját perére, amely tegnap kezdődött Hannoverben, óriási hazai és külföldi (sajtó)érdeklődés mellett. A filmsztároknak illő médiafogadtatás azonban aligha lehetett ínyére Wulffnak, ugyanis az ellene felhozott vádakban kell(ene) magát tisztázni.

Christian Wulff és David Groenewold megérkezik a tárgyalásra (Fotó: Beta/AP)

Christian Wulff és David Groenewold megérkezik a tárgyalásra (Fotó: Beta/AP)

A bíróság ugyan korábban jelezte, hogy húszezer euró pénzbüntetéssel megúszhatja az ügyet, az exelnök azonban visszautasította a javaslatot. Ragaszkodik ahhoz, hogy a bíróságon „mossa tisztára nevét” és oszlassa el a vele szemben felmerült vádakat és gyanút. A tárgyalás előtt kijelentette: egészen biztos abban, hogy cáfolni tudja a vádakat, mert a hivatali ideje alatt „mindig betartotta az előírásokat”, tehát nem követett el törvénysértést.

Az óriási érdeklődés nem véletlen, hiszen az 54 éves Wulff az első a Német Szövetségi Köztársaság eddigi államfői közül, aki bíróság elé áll. Azzal vádolják, hogy tartományi kormányfőként (tehát nem államelnöki minőségében) jogosulatlan előnyöket szerzett és nyújtott egyik barátjának, David Groenewold filmproducernek, akit szintén perbe fogtak.

Bár a luxust és a fényűzést mindig is előnyben részesítő Wulffot a média már alaposan meghurcolta és honfitársai közül is sokan elítélték állítólagos vétkei miatt, a rágalmak és kritikák többsége alighanem alaptalan. Erre utal az is, hogy az ellene felhozott korrupciós és vesztegetési vádakat a bíróság már rég ejtette, valószínűleg azért, mert nem bizonyíthatók.

Amikor ez megtörtént, az államügyészség gyanakodni kezdett, hiszen alig maradt érdemi vádpont. Emiatt Wulffnak és Groenewoldnak is felajánlotta, hogy vádemelés nélkül lezárja az eljárást, ha mindketten pénzbüntetést fizetnek. Erre egyikük sem volt hajlandó, mindketten ártatlannak vallják magukat, és erről most hivatalos bíróság papírt is szeretnének.

Az ügy, illetve a volt államfő körüli felhajtás elég kínos mind az ügyészségnek és a bíróságnak, mind a média és a lakosság egy részének. A vádlottak ellen ugyanis mindössze egyetlen konkrét bizonyíték áll rendelkezésre: egy 719 eurós (más forrás szerint 750 eurós) számla 2008-ból. Abból az időből, amikor Wulff még Alsó-Szászország kereszténydemokrata (CDU-párti) miniszterelnöke volt. Az ominózus számlát Groenewold fizette ki a politikus és felesége, Bettina helyett a híres müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest idején. Cserébe Wulff állítólag a Siemens vezetőjénél, Peter Löschernél megpróbálta kieszközölni, hogy a neves német multinacionális cég pénzzel támogassa producer barátja, Groenewold egyik filmjének elkészítését. A politikus állítólagos lobbizása a támogatásért sikertelenül végződött.

A Wulff elleni (lejárató) kampány azonban sokkal később, 2011 végén kezdődött, amikor már bő egy éve Németország államfője volt. A legnagyobb német bulvárlap, a Bild akkor már arról írt, hogy az elnök 2008-ban (tartományi kormányfőként) félmillió euró kölcsönt kapott Egon Gerkeens üzletember feleségétől, és ebből új lakást vett. A lap szerint Gerkeens később külföldi utazásaira is elkísérte Wulffot, ami felvetette az üzleti és a személyes érdekek összeférhetetlenségének gyanúját. Wulffot államfőként azzal is meggyanúsították, hogy üzletemberek meghívására nyaralt és vendégeskedett luxuskörülmények között.

A vesztét mégis az okozhatta, hogy telefonon megfenyegette a Bild főszerkesztőjét. Azt követelte tőle, hogy hagyja békén őt és családját is. A fenyegetés visszafelé sült el: az akció miatt Wulffot minden oldalról politikai támadások érték.

A politika, a média és a közvélemény nyomására 2012 februárjában lemondott. Ő volt a második világháború utáni Németország legfiatalabb államfője; hivatalát is ő töltötte be a legrövidebb ideig: csak 598 napig maradhatott tisztségében. A korábban Angela Merkel kancellár lehetséges utódjának tartott politikus karrierje ezzel véget is ért. Ráadásul felesége is elhagyta, de a tegnap kezdődött és valószínűleg 2014 áprilisáig tartó tárgyaláson az ő megjelenése is várható – a 46 tanú egyikeként.

A német sajtóban az utóbbi időben olyan írásokat is lehet olvasni, hogy talán bizonyítékok híján, túl korán ítélkezett a média Wulff felett, és nem adta meg neki az ártatlanság vélelmét. A perrel most mindenki a saját igazát próbálja bizonyítani. A közvélemény teljesen megosztott: sokan kiállnak mellette (a médiahajsza áldozatának tekintik), mások megbélyegzik és elutasítják állítólagos helytelen, illetve kifogásolható magatartása miatt.

Wulff és filmproducer barátja, vádlott-társa abban bízik, hogy sikerül bebizonyítani ártatlanságukat. Ha mégsem, akkor pénzbüntetésre, vagy akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.