2024. április 27., szombat

Egy német céget ítéltek el a szivárgó mellimplantátumok ügyében

Hat forgalmazónak és több mint 1600 nőnek köteles kártérítést fizetni egy németországi központú nemzetközi termék- és rendszertanúsító cég, amelyet csütörtökön elmarasztalt egy francia bíróság, mert az általa ellenőrzött mellimplantátumokból szivárogni kezdett a szilikon, ami súlyos egészségkárosodást okozhat.

A touloni bíróság által gondatlannak talált TÜV Rheinland a későbbiekben akár összesen 50 millió eurós kártérítést is fizethet. A szakértők még nem döntöttek a megítélhető kártérítés összegéről, ez további hónapokat vesz igénybe.
A TÜV elhárította magától a felelősséget, és közölte, hogy megfellebbezi az ítéletet.
A csütörtöki ítélet kapcsolatban áll azzal a nagy vihart kavart francia botránnyal, amelynek főszereplője a tönkrement francia Poly Implant Prothese (PIP) implantátumkereskedő cég. A PIP alapítója és számos korábbi alkalmazottja ellen hamarosan megkezdődik a büntetőper Marseille-ban, mert a vád szerint nem megfelelő minőségű, olcsó szilikont használtak több tízezer implantátumhoz, amelyek hajlamosak a repedésre és szivárgásra. Ebben az ügyben december 10-én várható az ítélet.
A PIP csődje miatt a mintegy ötezer nő, aki panaszt tett az ügyben, a francia cégtől nem számíthat kártérítésre, de az iparágban vezető pozíciót kivívó TÜV Rheinlandnak, amelynek feladata volt az implantátumok minőségének ellenőrzése, igencsak mély a zsebe.
Laurent Gaudon, a pórul járt páciensek ügyvédje "nagyszerű győzelemnek" nevezte bírósági döntést. A forgalmazók jogi képviselője, Olivier Aumaitre pedig hozzáfűzte, hogy az ítélettel világszerte több tízezer nő előtt nyílt meg az út, hogy kártérítést követelhessenek a TÜV Rheinlandtól.
A német cég ügyvédje szerint azonban a TÜV-re egyszerűen azért osztották a bűnbak szerepét, mert fizetőképes.
Csődbejutása előtt a PIP több mint 60 országba exportált implantátumot és a világ egyik vezető implantátumkészítőjének számított. Becslések szerint világszerte legalább 125 ezer nő kapott az implantátumokból 2010 elejéig, amikor kiderült, hogy a beültetett szilikonos párnák szivároghatnak, és a PIP bezárt.