2024. április 26., péntek

Egyedi értéket képviselünk

Jövő szombaton 20 fiatal lép színpadra a vajdasági énekes tehetségeket felvonultató XXII. Tini és Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedőn Temerinben

Sokan nem hitték, hogy a kilencvenes évek háborús és ínséges időszakában megfogant tini és ifjúsági zenei vetélkedő hosszú életű lesz, ám erre a temerini szervezők évről évre rácáfolnak. És nemcsak ők, hanem azok az újabbnál újabb nemzedékek is, amelyek vállalják a megmérettetést, és szerencsét próbálnak mind a tévés és rádiós auditórium, mind a közönség előtt.

A tehetségeket kutatja tehát továbbra is a fesztivál, az idén immár huszonkettedik alkalommal, noha közel sem rendelkezik olyan eszközökkel, mint a magyarországi vagy a szerbiai tévécsatornák, és közel sem lehet olyan attraktív, mint az X-Faktor, a Megasztár vagy más, noha a szervezők igyekezete, a támogatók nagylelkűsége alapján lehetne. A tinit a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tagjai szervezik ingyen és bérmentve, lelkesedésből. A jelentkezők sem az attraktív nyereményekért mérettetik meg magukat, inkább a zenekedvelés, a megmutatkozás lehetősége vezérelheti őket, habár a korábbi években, különösen tavaly, értékes nyereményben részesültek a legjobbak.

A jövő szombaton, november 23-án 19.30-kor a temerini Sportcsarnokban kezdődő XXII. Fesztiválon 20 fiatal (11-en a tini és 9-en az ifjúsági kategóriában) méri össze képességeit. Az versenyzők szinte fele temerini (6) és muzslai (3), 2-2-en Adáról és Budiszaváról érkeznek, ezenkívül lesz fellépő Topolyáról, Újvidékről, Zentáról, Tóthfaluból, Gunarasról, Bácsföldvárról is. Érdekes, hogy három korábbi tinikategória-győztes jelentkezett, mert elérte az a kort, amikor ifjúsági kategóriában is versenyezhet. A fellépőket az újvidéki Aleksandar Dujin zenekara kíséri, teljesítményüket pedig a Guzsvány Izabella, Jovan Adamov, Füstös Dénes és Verebes Ernő összetételű szakzsűri bírálja el. A fesztivált közvetíti az Újvidéki/Vajdasági Rádió, és felvételt készít az Újvidéki/Vajdasági Televízió. Sztárvendég a közönség fiatalabb része által favorizált Király L. Norbert lesz.

A közönség a döntőbe jutottak vetélkedése után találkozhat a tavalyi két kategóriagyőztessel: a szarajevói Zeneakadémián tanulmányokat folytató Becsei Illéssel és Sánta Tímeával, akiről elmondhatjuk, hogy tavalyi győztes dalát olasz nyelven adja elő, sőt a megmérettetésben is részt vesz, de már nem a tini kategóriában.

A szervezők tegnapi sajtótájékoztatóján Füstös Dénes zeneszerző, tanár annak a véleményének adott hangot, hogy egy színvonalas fesztivál elé nézünk, mert a jelekből ítélve érettebb, zeneileg kiforrottabb fiatalok lépnek majd közönség elé.

– Mi nem tudunk olyan feltételeket biztosítani, mint a kereskedelmi tévécsatornák, egy olyan vajdasági rendezvény házigazdái vagyunk, mely a maga módján ezen a tájon egyedi értéket képvisel – tartotta fontosnak elmondani Varga Flórián és Törteli László, a szervezőbizottság tagjai. Leszögezték, hogy a jóval szűkösebb lehetőségek ellenére a temerini fesztivál is jó megmutatkozási lehetőség a fiataloknak, még akkor is, ha megfigyelhető, hogy egyre inkább Dél- és Közép-Bácskára szűkül. A modernebb megjelenítéshez, a fiatalokkal való foglalkozáshoz igazán nagy összegekre lenne szükség, állapították meg, ám a jövőben ez is elképzelhető.

A fesztivál létrejöttét a temerini önkormányzaton kívül a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a művelődési és tájékoztatási titkárság támogatja, ezenkívül ezúttal is számos vállalkozó járult hozzá a kiadások fedezéséhez, sőt a felajánlásokat továbbra is várják.
Belépőjegy máris váltható 18 és 23 óra között a művelődési egyesület klubjában (immár hatodik éve változatlanul) 350 dinárért, a vetélkedő napján pedig 14 órától a Sportcsarnokban lesz kapható. Érdeklődni a 021/843-411-es telefonszámon lehet.