2024. április 27., szombat

Harc az emberkereskedelem ellen

A kerekasztal-beszélgetésen a pedagógusokat, pszichológusokat készítették fel a fiatalokra leselkedő veszélyre

A belgrádi Atina civil szervezet az Újvidéki Humanitárius Szervezettel közösen az emberkereskedelem témájáról tartott kerekasztal-beszélgetést Szabadkán, melyre a helyi közösségek az emberkereskedelem elleni harcban nevet viselő projektum részeként került sor. A projektum keretében idén áprilisban egy, az emberkereskedelem ellen küzdő helyi hálózatot is létrehoztak, melybe több érintett szabadkai intézményt és egyesületet is bekapcsoltak, többek között a Szociális Munkaközpontot, a Foglalkoztatási Szolgálatot, a Felső Ügyészséget, a rendőrséget, a szabadkai Egészségházat, a Vöröskeresztet, a Stav+ Egyesületet és a Romák Oktatási Központját.

Az emberkereskedelem nem mítosz elnevezésű kerekasztal-beszélgetésre a középiskolákban dolgozó pedagógusokat, pszichológusokat és a diákparlamentek koordinátorait hívták meg, akiknek bemutatták a hálózat eddigi munkáját, megismertették velük az emberkereskedelemhez kapcsolódó szociális védelemről szóló törvény előírásait, felhívták a figyelmet arra, hogyan lehet felismerni az emberkereskedelmet, s beszámoltak az intézmények együttműködési és koordinációs formáiról, melyekkel a problémát orvosolni lehet.

Etela Jerinkić, a város oktatással megbízott tanácsosa elmondta, áprilisban hozták létre ezt a hálózatot, mely az emberkereskedelem elleni küzdelmet és megelőzést tűzte ki célul, melyben az oktatási intézményeknek is nagy szerepük van.

– Az emberkereskedelemnek áldozatul esők több mint felét általános és középiskolás gyerekek, diákok teszik ki, így az oktatási rendszerben dolgozóknak ismerniük kell a problémát, fel kell ismerniük az áldozatokat, s nemcsak támogatni kell őket, hanem igyekezni az okokat megszüntetni, vagyis tartósan megoldani a problémát. Ezért is nagyon fontos, hogy a pedagógusokat, a pszichológusokat, a polgári nevelés tantárgyat oktató tanárokat is bekapcsoljuk az emberkereskedelem elleni harcba, hiszen sokat tehetnek ez ügyben. A statisztikákból kiderül, hogy leggyakrabban a kirekesztett és szociális problémákkal küzdő vagy ilyen családban élő fiatalok esnek áldozatul. Ők az iskolában is elszigetelődnek a közösségtől és folyamatosan sikertelenséget élnek meg, ez pedig frusztrációt vált ki bennük, szökni kezdenek az órákról, rossz jegyeik vannak, az utcán lődörögnek, s ezzel potenciális áldozatokká válnak, ezért fontos odafigyelni, törődni ezekkel a diákokkal, vagyis megelőzni a bajt – mutatott rá a tanácsos.

Stevan Nikolić, a Roma Oktatási Központ igazgatóbizottságának elnöke kiemelte, a roma közösségben is jelen van az emberkereskedelem veszélye, hiszen bizonyos szokások, például a nem törvényes, de a roma szokások szerint megkötött házasság is emberkereskedelembe torkollhat, ezért is fontos beszélni erről a jelenségről.
– Szabadka specifikus helyzetben van, hiszen határ menti város, ahol sok ember megfordul, átutazik, s ahol az emberkereskedelem könnyen kialakulhat. Éppen ezért üdvözöljük a hálózat létrehozását helyi szinten, hiszen fontos információkat nyújt erről a problémáról és azok sokkal gyorsabban jutnak el az érintettekhez, így időben beindulhatnak a mechanizmusok, s ez az egyetlen mód arra, hogy időben lépjünk és megelőzzük a bajt – mondta Nikolić.

Dijana Prćić, a Szociális Munkaközpont igazgatónője még hozzátette, nagyon fontos, hogy a fiatalok is megismerjék az emberkereskedelem révén rájuk leselkedő veszélyt, hiszen elsősorban ők azok, főleg a naiv lányok, fiúk és persze a szegénységben és kirekesztettségben élő fiatalok, akik könnyen célpontjává válhatnak az emberkereskedőknek.

A Hálózat november és december folyamán három előadást is tervez, melyre a Széchenyi István, a Jovan Jovannović Zmaj és a Matko Vuković általános iskolákban kerül majd sor, ahol a pszichológiai-pedagógia szolgálat munkatársait, az osztályfőnököket, a polgári nevelés tanárokat és a Szülők Tanácsa tagjait ismertetik meg az emberkereskedelem témájával, a megelőzés fontosságával és a különféle intézmények együttműködésével.