2024. április 27., szombat

Főhajtás a zsablyai és a sajkáslaki magyar áldozatok emléke előtt

Pénteken Zsablyán, a volt katolikus temető Kálváriadombján felállított keresztnél emlékeztek az ártatlanul lemészárolt helybéli magyarokra. A néhány magánember által szervezett kegyeleti szertartáson Zórád Ferenc tiszakálmánfalvi plébános mondott imát az áldozatok lelki üdvéért.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Guszton András, a VMDP temerini szervezetének az elnöke, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke egyaránt azt emelte ki beszédében: elérkezett a végső ideje annak, hogy a zsablyai áldozatokra is méltó körülmények és intézményes keretek között lehessen emlékezni. Matuska Márton, az 1944/45-ös magyarellenes megtorlások kutatója arra is kitért: egyelőre 35 zsablyai áldozat neve ismert, de ennél többen vesztették itt életüket a megtorlások során, ezért a kutatások további feladatokat rónak a magyarságra.

Az áldozatok emlékére felállított betonkeresztnél a megjelentek elhelyezték koszorúikat és virágaikat, majd Sajkáslakra utaztak, ahol a valamikori dögtemetőnél is lerótták kegyeletüket a vérengzések áldozatai előtt.

Matuska Márton lapunknak elmondta, hogy a sajkáslaki dögtemetőnél a helybéli Pásztor Antal emlékei szerint mintegy félszáz ártatlanul kivégzett magyar áldozat nyugszik, köztük édesapja és apósa is. A helyet évtizedek óta ő gondozza, a kilencvenes évek elejétől pedig kibérelte a parcellát, hogy ne lehessen megművelni. Fakeresztet is állíttatott, de a titeli községi hatóság eltávolíttatta. Később vasból és betonból készített keresztet állítottak fel, amelynél a pénteki megemlékezést is megtartották. Zórád Ferenc plébános mondott alkalmi imát, majd a VMSZ, a VMDP, valamint a helybeli és a környékbeli magyarság képviselői elhelyezték a kegyelet virágát.