2024. május 19., vasárnap

A VMSZ és az MNT a hibás mindenért

Derül ki Bozóki Antal a Délhír internetes portálnak adott interjújából

Bozóki Antal újvidéki ügyvéddel, az Árgus Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület elnökével a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) kiadásában megjelent A magyar közösség Szerbiában c. könyve kapcsán közölt interjút a Délhír internetes portál, melyben a szerző több kérdés kapcsán is élesen bírálta a Magyar Nemzeti Tanácsot, valamint a Vajdasági Magyar Szövetséget. Az interjú elején Bozóki a könyv megírásának okairól, az Árgus szervezet céljairól, működéséről, továbbá arról az európai unióbeli, strasbourgi útjáról nyilatkozott, melynek során az Európa Tanács őszi ülésszakán beszélt a vajdasági magyarok helyzetéről egy közmeghallgatáson. A folytatásban azonban megállapította, hogy Korhecz Tamásnak és Pásztor Istvánnak is távoznia kellene a politikából és a közéletből, mert mindkettejüket felelősség terheli azért, amiért szerinte a vajdasági magyarság problémái csupán szaporodtak abban az elmúlt időszakban, amíg az említett politikusok valamilyen vezetői szerepet töltöttek be. Az interjú vajdasági magyar politikai életről szóló részében egyedül a VMSZ-ről fejtett ki bírálatot az Árgus vezetője.

Strasbourgi útjának fontosságát Bozóki abban látja, hogy ott ismertethette a vajdasági magyarok helyzetét, meglátása szerint ugyanis az Európa Tanács vagy más szervezetek szerbiai látogatásaik során csak a hatalmi szervek és a VMSZ képviselőivel találkoznak, akiktől keveset tudhatnak meg. Bírálta a VMSZ-t, amiért nem tesz meg mindent a magyarokat megillető jogok helyzetének bemutatása érdekében az illetékes európai szervek előtt. A pártra és a nemzeti tanácsra vonatkozó konkrét kérdésre válaszolva Bozóki a következőképp fogalmazott: „A VMSZ-nek és az MNT-nek, illetve vezetőinek, nevezetesen Pásztor Istvánnak és Korhecz Tamásnak van a legnagyobb felelőssége a vajdasági magyarok helyzetének rosszabbodása miatt. Elsősorban politikai, de erkölcsi felelősség is terheli mindkettőjüket.” Úgy értékelte, hogy a magyarok lélekszámának csökkenése, az elvándorlás problémája, az anyanyelvű oktatás leépítése, a kultúra elszegényedése, a magyarellenes incidensek jelenléte, egypárti diktatúra bevezetése jellemzik a vádakkal illetett politikusok munkája által meghatározott periódust. Végül hangsúlyozta, hogy „Pásztornak és Korhecznek, mivel objektív felelősség terheli mindkettőjüket, mielőbb távoznia kellene nemcsak a politikából, hanem a közéletből is.”

Bozóki Antal interjújára reagált Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója, a kiadvány felelős kiadója és szerkesztője, amit itt olvashatnak.