2024. június 16., vasárnap
HELYHATÓSÁGI ÉS EP-VÁLASZTÁSOK 2024

Közös munkánk, közös teljesítményünk

Szuperlatívuszokban a magyarkanizsai birkózóakadémiáról – Vajdasági körúton Deutsch Tamás

A magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Birkózóakadémiát tisztelte meg látogatásával Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti listavezetője. Vajdasági körútjának egyik helyszíne volt a sok fiatal tehetséget kinevelő birkózóakadémia, amelyről ő maga is, körbejárva azt, csak elismerően tudott nyilatkozni.

– Nagyon sokat beszélgettem már Németh Szilárd barátommal arról, hogy milyen nagyszerű is a magyarkanizsai birkózóakadémia, de most, hogy végre módomban állt személyesen is körbejárni, meglátni ezt a gyönyörű létesítményt, azt kell mondanom, hogy visszafogottan beszélt a Magyar Birkózószövetség elnöke ennek az akadémiának a szépségéről és jelentőségéről. Igazából a jelentősége az, ami nagyon fontos! A 21. században az egyik legcsodálatosabb emberi tevékenység a sport, a legnehezebb ellenfél, amely önmagunk legyőzésében segít. A magyar sport 2010 óta tartó, történelmi léptékben is példátlan fejlesztése az egyik legfontosabb közös munkánk, közös teljesítményünk a nemzet megmaradása érdekében. Az itteni magyar közösség magmaradása és megerősödése szempontjából is fontos ez az akadémia – mondta Deutsch Tamás Magyarkanizsán.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, köztársasági parlamenti frakcióvezetője és szabadkai listavezetője a helyhatósági választásokon is nyilatkozott, miután körbejárták az akadémia minden szegletét.

– Azt szokás gondolni, hogy a kisebbségi sorsban az identitásmegőrzés egy kisebbségi magyar párt feladata és ebbe az oktatást, tájékoztatást, nyelvhasználatot, kultúrát szokás beleérteni. De az az igazság, hogy a felsoroltakon kívül a sport is a nemzetpolitika egyik nagyon jelentős eszköze – mondta.

– Nemcsak azért – folytatta Pásztor Bálint –, hogy legyenek magyar nemzetiségű bajnokaink, magyar nemzetiségű sikeres sportolóink, ami mindannyiunk érdeke, hanem azért is, mert a sportnak köszönhetően sokkal kitartóbbak, sokkal állhatatosabbak, sokkal szívósabbak az emberek. Éppen ezért jó, ha a fiatalok sportolnak, és mindezek miatt működtetünk egy akadémiai rendszert. Magyarkanizsán nagyon jól működik a birkózóakadémia, és a magyarkanizsaiak terjesztik is a birkózás hírét. Lenne azonban még olyan sportág, amelyre Vajdaság különböző területein szeretnénk akadémiákat kialakítani, mint például az asztalitenisz, a vízilabda vagy a kosárlabda. Éppen ezért a következő időszak feladata az is, hogy ami birkózás tekintetében kitűnően működik Magyarkanizsán, vagy a labdarúgás tekintetében Topolyán, azt kiterjesszük más sportágakra is – mondta dr. Pásztor Bálint.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A magyarkanizsai birkózóakadémián Bálint Zoltán, az akadémia ügyvezetője vezette körbe a politikusokat, akik többsége már látta az épületet, akik viszont még nem, elragadtatással beszéltek arról, és valószínűleg jó hírét viszik. Fejsztámer Róbert, a VMSZ magyarkanizsai önkormányzati listavezetője, jelenlegi polgármester is szót váltott Deutsch Tamással, illetve a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is elkísérték őt körútján. Deli Andor, európai parlamenti képviselő, Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke, a Fidesz-KDNP EP-képviselő-jelöltje, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a tartományi parlament elnöke, Kovács Elvira, a köztársasági képviselőház alelnöke, Bájity Borisz, a VMSZ alelnöke, Kiss Gyula, az újvidéki képviselő-testület VMSZ-es tagja, Kerekes József, a VMSZ alelnöke, a pénzügyminisztérium államtitkára, Fremond Árpád, az MNT elnöke, Lálity Urbán Emese, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára, Burány Hajnalka, a VMSZ Intézőbizottságának tagja, a VMSZ zentai önkormányzati jelöltlistájának vezetője, Horvát Király Andrea, a gazdasági minisztérium államtitkára, Kormányos László, a VMSZ csókai jelöltlistájának tagja, illetve Újvári Zsombor, a VMSZ magyarkanizsai jelöltlistájának tagja, valamint Snejder Sára Ildikó az Európa Kollégium igazgatónője.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele