2024. április 27., szombat

Otthonukban

A fogyatékkal élők gondozása Magyarkanizsa községben

A mentálisan sérült, fogyatékkal élő emberek gondozása a társadalom felelőssége, azonban a gyakorlatban mégis sok esetben ez a feladat egyedül a családot terheli. Magyarkanizsa községben az Együtt Veled – Értük Egyesület a szociálisan hátrányos, fogyatékkal élő személyeket támogatja, az őket gondozó családoknak nyújt segítséget évek óta. Széles körű tevékenységük egyik legfontosabb része pedig a terepi látogatás, mert ahogy az egyesület elnöke, Bagi Ferenc is rámutat, ezek a családok sokszor önmaguktól nem kérnének segítséget.

– Tudjuk milyen nehéz manapság egy idegent az otthonunkba engedni. Azok a családok, amelyeket mi látogatunk, szociális hátránnyal küszködnek, és ráadásul egy fogyatékkal élő személyt is gondozniuk kell. S előfordul olyan család is, ahol mindez egy szülőre hárul, hiszen gyakran az egyik fél épp a felelősség elől menekül el, s így a másik szülő egyedül kénytelen boldogulni. A terepi munkát ezért gyógypedagógus, gyógytornász vagy logopédus végzi, ám a szakmai tudáson felül komoly pszichológiai felkészültségre, emberismeretre, türelemre van szükségük, hogy ezeknek a családoknak megnyerjék a bizalmát, el tudják fogadni a felkínált segítséget.

Az egyesület erre a célra idén harmadik alkalommal nyert a NIS pályázatán támogatást a terepi munkához.

– Hány családot tudnak látogatni, és milyen gyakran?

– Összesen huszonöt családot látogatunk, Magyarkanizsán kívül Horgosra, Kispiacra, Adorjánra, Völgyesre és Oromra jár ki egy két-három szakemberből álló csapat.

– Hány munkatársuk végez terepi munkát?

– Összesen öt embert tudunk mozgósítani, de egy-egy látogatás alkalmával általában két ember megy, hiszen vannak olyan családok, akikre akár hetekig senki nem nyit ajtót, és nyilván megzavarná őket, ha hirtelen kisebb tömeg jelenne meg az otthonukban.

– Miben nyújtanak segítséget ezeknek a családoknak?

– A látogatások alkalmával tehermentesítik a gondozókat egy kis időre, például elviszik a személyt sétálni, tornáztatják, kizökkentik a családot a hétköznapi kerékvágásból, emellett pedig szakmai tanácsadást is nyújtanak – magyarázta Bagi Ferenc, aki azt is elmondta, hogy országos szintű szemináriumokon már többször részesültek dicséretben a terepen végzett munkájukért.

Legutóbbi akciójuk egy lakóotthon berendezése volt, amely három halmozottan fogyatékos személynek nyújt lakhelyet állandó felügyelet mellett, az újabb támogatásból pedig a terepi munkához szükséges járművet újították föl, melyre felfestették támogatóik névsorát, így ösztönözve a potenciális donátorokat, valamint fejlesztés alatt áll az egyesület megújuló honlapja, amely a www.barkakanizsa.com címen ad tájékoztatást a munkájukról, programjaikról.