2024. április 26., péntek

Errani nagy alkalmat szalasztott el

Három Grand Slam-bajnok győzelmével kezdődött meg Isztambulban a női mestertorna. A címvédő Serena Williams egészen könnyen győzte le az évzárón másodszor szereplő és meccset még nem nyert német Angelique Kerbert, Viktorija Azarenka rengeteget bajlódott az olasz Sara Erranival, s a végén szerencséje is volt, míg az első nap legszorosabb csatájában Petra Kvitová a továbbjutás szempontjából rendkívül fontos pontokat nyert a lengyel Agnieszka Radwanska ellen.

Serena a lehető legjobb módon rajtolt a negyedik titulusért, a fő riválisának tartott Azarenka pedig gyöngén kezdett, és Errani az első játszmában háromszor is adogatott a vezetésért. A fehérorosz a szorongatott helyzetben pszichikailag is erős volt, mindháromszor elnyerte az olasz adogatását, a rövidítésben ő kerekedett felül, majd a második játszmában Errani még meg is sérült, s a hajrá egészen egyoldalú volt. Radwanska alulteljesített az első napon, amit a 2011-es bajnok cseh Kvitová ki tudott használni, és derűlátással várhatja a folytatást. Jelena Janković tegnap kezdett, első ellenfele pedig a keddi szerencsés győztes Azarenka volt.

Két nagy meglepetéssel folytatódott a bázeli torna, s mindkettő a volt világelső svájci Roger Federer malmára hajtja a vizet. Igaz, a cseh Tomáš Berdych előnye még mindig nagy a mestertornáért folyó versenyfutásban, viszont a horvát Ivo Karlovićtól elszenvedett veresége azt jelenti, hogy Federer jelentősen csökkentheti a hátrányt, a jövő héten Párizsban pedig akár már előzhetne is. Stanislas Wawrinka egészen gyönge játékkal a francia Edouard Roger-Vasselintől kapott ki, amivel nemcsak Federernek adott alkalmat, hanem Richard Gasquet-nak is, s ha formája nem javul, Párizsban teljesen le is maradhat, mert Jo-Wilfried Tsonga sincs messze.

Babos Tímea sima győzelemmel kezdett a kanadai Saguenayban. A legelőkelőbb helyezésű magyar a kanadai Elisabeth Fourniert győzte le, a következő fordulóban pedig az amerikai Julia Boserup lesz a riválisa.

A ranglista 600. helyének közelében járó belgrádi Miki Janković a krétai Heraklionban nem tudott társulni Peđa Krstinhez a 2. fordulóban, nyert viszont a marokkói Casablancában Jovana Jakšić, aki a 2. fordulóban a 18 éves és a ranglistán 401. bolgár Viktorija Tomovával mérkőzik.

A kolumbiai Bogotában két 18 éves magyar lány folytatta a kapaszkodást a ranglistán. Totka Noémi a helybeli Gomezt, Szlavikovics Szabina pedig a svájci Theilert győzte le, és a 10 ezer dolláros összdíjazású ITF-torna 2. fordulójában mindketten 15 évesekkel mérkőznek. Totka megint kolumbiaival, Arciniegasszal játszik, Szlavikovics ellenfele pedig az orosz Zabirova.